Zeci de migranți au murit după ce barca lor s-a rupt în două și a naufragiat pe o plajă din Italia. Reacția lui Meloni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin 58 de migranţi, printre care un bebeluș de câteva luni, au murit după ce ambarcaţiunea lor a naufragiat nu departe de oraşul italian Crotone, în regiunea Calabria (sud), au anunţat duminică media italiene.

120 de migranți se aflau în barca care s-a rupt în două după ce s-a lovit de stânci FOTO EPA-EFE
120 de migranți se aflau în barca care s-a rupt în două după ce s-a lovit de stânci FOTO EPA-EFE

UPDATE 18.09 Cel mai recent bilanț al naufragiului este de 58 de morți, relatează The Guardian. Potrivit supraviețuitorilor, la bordul ambarcațiunii se aflau între 140 și 150 de persoane. Optzeci și unu de persoane au fost salvate, dintre care 20 au fost transportate la spital, a declarat pentru Reuters Manuela Curra, un oficial al guvernului provincial.

Știrea Inițială

Potrivit pompierilor italieni, 28 de cadavre au fost recuperate duminică dimineața, multe dintre ele fiind aduse de valuri pe o plajă turistică din apropiere de Steccato di Cutro, în timp ce altele au fost găsite în mare, relatează The Guardian.

Se estimează că 120 de persoane s-ar fi aflat la bordul ambarcațiunii înainte ca aceasta să se lovească pe stânci. Optzeci de persoane au fost salvate până în prezent.

„Este ceva ce nu am vrea să vedem niciodată. Marea continuă să returneze cadavre. Printre victime se numără femei și copii”, a declarat Antonio Ceraso, primarul din Cutro.

„Se pot vedea rămășițele bărcii pe 200-300 de metri de coastă", a adăugat Ceraso. "Au mai avut loc debarcări, dar niciodată nu s-a întâmplat o asemenea tragedie".

Epava vasului ar fi fost zărită de un pescar duminică dimineața devreme. „

Rai News a relatat că ambarcațiunea "s-a rupt în două", citând surse potrivit cărora cei aflați la bord "nu au avut timp să ceară ajutor".

Se crede că vasul a plecat din Turcia, iar persoanele de la bord proveneau din Iran, Pakistan și Afganistan 

Garda de coastă italiană, pompierii, poliția și salvatorii Crucii Roșii au intervenit la fața locului.

Măsurile controversate ale guvernului italian

„Prim-ministrul Giorgia Meloni şi-a exprimat profunda tristeţe pentru atât de multe vieţi omeneşti curmate de traficanţii de fiinţe umane. Guvernul (italian) s-a angajat să prevină plecările (de migranţi) şi odată cu ele producerea unor astfel de tragedii şi va continua să facă acest lucru, cerând în primul rând colaborare maximă din partea ţărilor de origine şi a celor de unde pleacă migranţii", se arată în comunicatul de presă al guvernului italian, potrivit Agerpres.

„Este criminal să lansezi o barcă de doar 20 de metri lungime cu până la 200 de persoane la bord în condiții de prognoză meteo nefavorabilă. Este inuman să dai la schimb viețile unor bărbați, femei și copii contra unui "bilet" plătit de aceștia în perspectiva falsă a unei călătorii în siguranță", a mai transmis Meloni în comunicat.

Naufragiul survine la numai câteva zile după ce Parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă.

Joi, Parlamentul italian a adoptat o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord. Conform reglementării, navele trebuie să ceară "fără întârziere" permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi. Până acum, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Reglementarea este o componentă a eforturilor guvernului de la Roma de a limita activităţile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranţii să rişte traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia.

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a declarat că naufragiul din Calabria este o "tragedie uriașă" care "mă întristează profund", subliniind în același timp că este "esențial să continuăm cu toate inițiativele posibile pentru a preveni plecările [de migranți]".

Piantedosi a declarat joi pentru Il Giornale că măsurile guvernamentale, inclusiv acordurile cu Libia și Tunisia, au „împiedicat sosirea” a aproape 21.000 de migranți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite