Cel puţin opt morţi în urma unei alunecări de teren pe insula Ischia, din Italia

0
Publicat:

Bilanţul deceselor în urma furtunii din acest weekend de pe insula Ischia din sudul Italiei a crescut la opt, au anunţat luni autorităţile, transmit agenţiile DPA şi ANSA.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Echipele de intervenţie au recuperat încă un cadavru, al optulea, după furtuna puternică de sâmbătă noaptea. Este vorba despre un bărbat, potrivit unui mesaj postat luni de pompieri pe Twitter. Membrii echipei de salvatori l-au găsit în Casamicciola, una dintre localităţile din nordul insulei, regiune grav afectată de ploi abundente şi furtuni, potrivit Agerpres. 

Un nou-născut şi alţi doi copii se numără printre victimele confirmate ale dezastrului.

Patru persoane au fost rănite, iar 230 au rămas fără adăpost după ce o alunecare masivă de noroi şi resturi a lovit localitatea Casamicciola Terme în urma ploilor abundente.

Căutările continuă pentru găsirea a patru persoane date dispărute.

Cabinetul premierului Giorgia Meloni a declarat duminică stare de urgenţă pe insula din Golful Napoli şi a aprobat alocarea iniţială a două milioane de euro pentru ajuta regiunea să facă faţă consecinţelor alunecării de teren.

Şcolile din Ischia rămân închise luni şi marţi.  

Dezastrul a ridicat semne de întrebare cu privire la construcţia clădirilor în zone ce prezintă un risc ridicat de inundaţii şi alunecări de teren, adesea în lipsa autorizaţiilor necesare, notează ANSA. Problema riscurilor hidrogeologice vizează numeroase regiuni ale Italiei, nu doar Ischia, o destinaţie populară printre turişti datorită frumuseţii sale naturale şi a bazinelor termale.

Experţii susţin că această problemă riscă să se agraveze pe fondul crizei climatice, din cauza căreia evenimentele meteorologice extreme, precum furtunile puternice şi viiturile, sunt mai intense şi mai frecvente.  

La începutul acestui an, 11 persoane au murit în viituri produse în regiunea centrală Marche în urma ploilor torenţiale.

Ministrul Mediului, Gilberto Pichetto, a declarat pentru postul de radio RTL 102.5 că „ar fi suficient să îi punem pe primar şi pe toţi cei responsabili” să stopeze construcţiile ilegale din Italia. „Primarii nu ar trebui să-i lase să construiască”, a spus oficialul referindu-se la cei care ridică proprietăţi în mod ilegal.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite