Yanis Varoufakis ar putea fi acuzat de înaltă trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocaţii greci caută motive să-l aducă pe fostul ministru de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, în faţa justiţiei
Avocaţii greci caută motive să-l aducă pe fostul ministru de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, în faţa justiţiei

Avocaţii greci caută motive să-l aducă pe fostul ministru de Finanţe al Greciei în faţa justiţiei. Liderul unui partid neparlamentar din Grecia a realizat o plângere împotriva lui Yanis Varoufakis, plângere pe care Curtea Supermă a trimis-o marţi Parlamentului. Potrivit acesteia, fostul ministru ar putea fi acuzat de „înaltă trădare“ din cauza modului în care a procedat în timpul negocierilor cu creditorii internaţionali, notează agenţia EFE.

Parlamentul grec va trebui să evalueze dacă Varoufakis, care acum este deputat, a acţionat în limitele atribuţiilor sale, notează Agerpres. Dacă se va considera că există motive suficiente pentru investigaţie, se va pune problema ridicării imunităţii parlamentare a lui Yanis Varoufakis.

Plângerea către Curtea Supremă a fost realizată de un avocat, înaintea descoperirilor Planului B întocmit de Yanis Varoufakis, pentru revenirea la drahmă. Avocatul este şi primarul unui mic oraş, dar şi liderul unui partid nereprezentat în Parlament. Potrivit acestuia, Varoufakis nu a respectat mandatul pe care i l-a acordat poporul, adică negocierea unui acord care să scoată ţara din recesiune.

În timpul dezbaterii Parlamentului grec privind acuzaţia primarului, un grup de alţi cinci avocaţi va pregăti o a doua plângere în legătură cu relatările despre planul revenirii la drahmă. Avocaţii spun că Varoufakis s-ar face vinovat de divulgare a datelor personale.

Informaţii privind elaborarea în secret a unui plan „B“ de către Yanis Varoufakis şi Panagiotis Lafazanis, fostul ministru al Energiei, ajutaţi de 12 experţi din cadrul aripii radicale a formaţiunii de extremă stânga Syriza, la îndemnul premierului Alexis Tsipras, au apărut în presă la sfârşitul săptâmânii trecute. Rusia ar fi promis un sprijin financiar masiv Greciei, jucând astfel un rol paralel în planul „B“ de salvare a economiei elene.

Sprijinul financiar rusesc ar fi urmat să fie în valoare de 100 de miliarde de dolari pe trei ani, peste cele 86 de miliarde de euro prevăzute în cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, scrie atlantico.fr.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite