WP: Excalibur, HIMARS și multe altele - armele occidentale de înaltă precizie sunt deja ineficiente pe front

0
Publicat:

Rușii bruiază tot ce folosește GPS. O parte semnificativă a munițiilor americane de înaltă precizie s-au dovedit a fi vulnerabile la interferența sistemelor rusești de război electronic.

Rachete ATACMS. Foto: Arhiva Adevărul
Rachete ATACMS. Foto: Arhiva Adevărul

După o scădere bruscă a eficacității lor, Forțele Armate ale Ucrainei au încetat să mai folosească anumite tipuri de arme occidentale, scrie The Washington Post .

Cauzele problemelor

După cum le-a mărturisit jurnaliştilor, personalul militar ucrainean de rang înalt, proiectilele în care ţintirea se efectuează cu ajutorul unui sistem de poziţionare globală prin satelit - GPS sunt vulnerabile la contramăsurile dezvoltate de Rusia. Aceste arme de înaltă precizie au funcționat bine la începutul războiului, dar, de-a lungul timpului, rușii au găsit o contramăsură pentru ele. Acum, unele arme care anterior erau considerate instrumente puternice nu mai oferă niciuun avantaj.

Nu spun că înainte nu a fost o preocupare, dar acum ei (americanii) încep să se îngrijoreze. Pe măsură ce împărtășim informații cu partenerii noștri și partenerii noștri ne împărtășesc nouă informații, cu siguranță că și rușii împărtășesc astfel de informații cu China”, a declarat un înalt oficial din armata ucraineană.

Ce arme și-au pierdut eficacitatea

De exemplu, rata de succes a cartușelor de precizie Excalibur trase de artileria de 155 mm a scăzut dramatic în câteva luni, la mai puțin de 10%. După aceea, Forțele Armate ale Ucrainei au fost nevoite să renunțe la utilizarea acestor muniții - încă de anul trecut. Aceste obuze, de altfel, nu au mai fost livrate Ucrainei de șase luni.

Probleme similare au apărut cu bombele de precizie JDAM, care sunt aruncate din aeronave. Deja în câteva săptămâni după ce au apărut pe front, precizia lor a scăzut brusc, iar bombele au început să rateze uneori la sute de metri de țintă. Cu toate acestea, în acest caz, producătorul a reușit să facă îmbunătățiri, iar acum Ucraina continuă să folosească aceste bombe.

Bombele lansate la sol de diametru mic (GLSDB) s-au dovedit, de asemenea, ineficiente. Americanii lucrează în prezent la noile setări înainte de a le furniza din nou.

Rachetele de înaltă precizie M30/M31, care sunt lansate de instalațiile deja legendare HIMARS și M270, nu au scăpat nici ele de o astfel de soartă tristă. Ele s-au arătat a fi puternice în primul an de război, distrugând multe depozite de muniții și posturi de comandă rusești.

Dar în al doilea an, „totul s-a terminat: rușii au desfășurat un război electronic, au dezactivat semnalele satelitului, iar HIMARS a devenit complet ineficient. Această ineficiență a dus la faptul că proiectilele foarte scumpe au fost folosite din ce în ce mai mult pentru a lovi ținte cu prioritate mai mică”. a spus un înalt oficial militar ucrainean.

În ianuarie, comandamentul militar al Ucrainei a cerut partenerilor occidentali să ofere o alternativă: munițiile cu dispersie M26, care pot fi lansate și din aceste sisteme de lansare de rachete multiple. Aceste rachete nedirijate cu tehnologie low-tech sunt rezistente la bruiaj, iar submunițiile grupate pot lovi ținte pe o suprafață mare, chiar dacă lovitura este inexactă.

Se observă că Kievul consideră în continuare rachetele sale HIMARS ca fiind eficiente, dar bruiajele ruși le pot face să rateze ținta cu 15 metri sau mai mult.

Când este țintit, de exemplu, un pod de pontoane... dar există o abatere de 10 metri, acesta (proiectilul) cade în apă”, a spus un oficial ucrainean cu care au vorbit autorii publicației.

O armă care și-a păstrat eficiența

Cu toate acestea, unele arme americane folosite de aeronave, bomba de diametru mic GBU-39, s-au dovedit rezistente la bruiaj. Se estimează că aproape 90% dintre bombele aruncate au lovit ținta. Aceste bombe au apărut în utilizarea Forțelor Armate în noiembrie.

GBU-39 a fost, de asemenea, adaptat pentru utilizare la sol în sistemele HIMARS. Această dezvoltare, potrivit reprezentanților Pentagonului, va crește raza de acțiune a artileriei reactive.

Ucrainenii au avut succes și cu sistemele de rachete tactice ATACMS furnizate de SUA, care au o rază de acțiune de până la 300 km. S-au dovedit rezistente la interferențe radio, dar pot fi interceptate de sistemele de apărare aeriană.

Înalți oficiali militari ucraineni au declarat că rachetele de croazieră lansate din aer Storm Shadow, furnizate de Regatul Unit, sunt mai puțin vulnerabile la bruiajele rusești, deoarece se bazează nu numai pe GPS, ci și pe alte două sisteme de navigație, inclusiv pe o hartă internă care se potrivește cu terenul și traseul de zbor prevăzut. Cu toate acestea, apărarea aeriană rusă a obținut un oarecare succes în interceptarea lor.

Potrivit oficialilor ucraineni, aceștia se așteaptă ca armele eficiente astăzi pe câmpul de luptă să își piardă și ele eficacitatea în decurs de un an.

"Rușii vor învăța să se lupte cu ele. Așa funcționează cursa înarmărilor", a spus un oficial ucrainean.

Probleme cu armele occidentale pe care le-a primit Ucraina

După cum a scris UNIAN, compania Boeing, care a dezvoltat bomba de diametru mic lansată de la sol (GLSDB), va avea nevoie de „luni ” pentru a corecta deficiențele acestei arme, care au făcut-o ineficientă. Principala problemă constă în sistemul de navigație GLSDB, care s-a dovedit a fi vulnerabil la măsurile ruse de bruiaj.

Este interesant că mai devreme, printre principalele avantaje ale GLSDB, experții occidentali au numit „rezistența la mijloacele inamice de război radio-electronic”.

Alte probleme legate de utilizarea bombei cu diametru mic lansate de la sol au fost legate de cerințele destul de ridicate și de natura generală rudimentară a armei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite