Ce se află în spatele arestărilor oficialilor ruși din Ministerul rus al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Vladimir Putin a depus jurământul pentru a prelua al cincilea mandat, l-a demis pe ministrul apărării Serghei Șoigu, transferându-l pe un nou post, iar de atunci au început arestările unor oficiali militari de rang înalt din Minister, relatează Independent.

Vladimir Putin a început să aresteze oficiali militari de rang înalt pentru corupție FOTO PROFIMEDIA
Vladimir Putin a început să aresteze oficiali militari de rang înalt pentru corupție FOTO PROFIMEDIA

A început luna trecută cu arestarea unui ministru adjunct rus al apărării. Apoi șeful direcției de personal a ministerului a fost adus în instanță. Săptămâna aceasta, alți doi înalți oficiali militari au fost reținuți pentru corupție, acuzații pe care le-au negat.

Arestările i-au făcut pe analiști să se întrebe ce semnificație au: Putin își reafirmă controlul asupra Ministerului Apărării pe fondul războiului din Ucraina, dacă cumva a izbucnit o luptă pentru teritoriu între armată și serviciile de securitate sau dacă nu cumva un alt scenariu se desfășoară în spatele zidurilor Kremlinului.

Cât de gravă este corupția în Rusia?

Scandalurile de corupție nu sunt o noutate, iar oficialii și responsabilii de rang înalt sunt acuzați că profită de pe urma posturilor lor de zeci de ani.

Mita este o modalitate de a „încuraja loialitatea și de a îndemna oamenii să fie pe aceeași lungime de undă”, dar și și o metodă de control, a explicat Sam Greene, directorul programului de Reziliență Democratică în cadrul Centrulului pentru Analiza Politicii Europene.

Putin vrea ca toată lumea să aibă „un schelet în dulap”, a apreciat expertul în securitate Mark Galeotti într-un podcast recent. Dacă statul are materiale compromițătoare cu privire la oficialii cheie, poate alege pe cine să ia la țintă, a adăugat el.

Corupția, „este esența sistemului”, a subliniat și Nigel Gould-Davies, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.

În plus, războiul din Ucraina a dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare, ceea ce nu a făcut decât să crească oportunitățile pentru dare și luare de mită.

Cine a fost arestat?

Fostul ministru adjunct al Apărării Timur Ivanov — primul oficial arestat în aprilie și de cel mai înalt rang de până acum — a supravegheat mari proiecte de construcții legate de armată și a avut acces la sume mari de bani. Aceste proiecte au inclus reconstrucția unor părți ale orașului-port Mariupol, distrus de bombardamentele rusești.

Echipa condusă de regretatul lider al opoziției Alexei Navalnîi a susținut că Ivanov, în vârstă de 48 de ani, și familia sa dețineau proprietăți imobiliare de lux, s-au bucurat de petreceri generoase și de călătorii în străinătate, chiar și după război. Ei au mai susținut că soția lui Ivanov, Svetlana, a divorțat de el în 2022 pentru a evita sancțiunile și pentru a continua să ducă un stil de viață luxos.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat joi că arestările recente nu sunt o „campanie” împotriva corupției, ci reflectă mai degrabă activitățile în desfășurare în „toate organele guvernamentale”.

Peskov și Ivanov au fost protagoniștii unui episod jenant surprins de camere. Echipa lui Navalnîi a distribuit imagini din 2022 cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului sărbătorind la o petrecere dată pentru fosta soție a lui Ivanov. În videoclip, Peskov, cu Ivanov lângă el, este văzut purtând un ceas estimat la 85.000 de dolari.

În aprilie, Comitetul de Investigație, cea mai importantă agenție de aplicare a legii din Rusia, a raportat că Ivanov este suspectat că a luat mită deosebit de mare - o infracțiune penală pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

De atunci, alte arestări sub acuzația de luare de mită i-a vizat pe locotenentul general Iury Kuznețov, șeful direcției de personal a Ministerului Apărării; generalul Ivan Popov, militar de carieră și fost comandant de vârf în Ucraina; respectiv generalul Vadim Șamarin, șef adjunct al Statului Major. Şamarin este adjunctul lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major.

Un al cincilea oficial al ministerului a fost arestat joi - Vladimir Vertelețki, care a condus o divizie a departamentului de achiziții al apărării al ministerului. El a fost acuzat de abuz în serviciu care provocat pagube în valoare de peste 70 de milioane de ruble (aproximativ 776.000 de dolari), a declarat Comitetul de Investigație.

De asemenea, adjunctul șefului serviciului federal al închisorilor din regiunea Moscova, Vladimir Telayev, a fost arestat joi sub acuzația de luare de mită, potrivit relatărilor ruse.

De ce acum?

Arestările sugerează că corupția „cu adevărat flagrantă” din Ministerul Apărării nu va mai fi tolerată, a spus Richard Connolly, specialist în economia rusă la Royal United Services Institute din Londra.

La scurt timp după învestirea sa, Putin l-a înlocuit pe Șoigu ca ministru al Apărării cu Andrei Belousov, economist. Peskov a explicat că bugetul în creștere al apărării al Rusiei trebuie să se încadreze în economia mai largă a țării.

Peskov a spus că bugetul de apărare al Rusiei este de 6,7% din produsul intern brut, un nivel nemaivăzut din epoca sovietică.

„Viziunea este că trebuie cheltuit mai înțelept”, a spus Connolly.

Înainte de moartea sa într-un accident aviatic încă misterios, anul trecut, șeful mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin a declanșat o scurtă rebeliune împotriva conducerii militare a țării, declarând că a gestionat prost războiul și a refuzat să furnizeze armele și muniția necsară forțelor sale.

Numirea lui Belousov este „o recunoaștere neplăcută din partea Kremlinului” că trebuie să acorde atenție acestor probleme, a spus Gould-Davies.

Totodată, este esențial ca războiul să fie gestionat corect, deoarece economia Rusiei depinde de asta. Rușii câștigă salarii mai mari din cauza sectorului de apărare în plină expansiune. Deși asta a creat probleme în ceea ce privește inflația, îi permite lui Putin să continue să își respecte promisiunile de a crește nivelul de trai.

Greene a spus că guvernul trebuie să „mențină războiul în mișcare pentru a menține economia”, dar, de asemenea, trebuie să se asigure că costurile – și corupția – nu sunt mai mari decât necesar.

Connolly a mai explicat că mai este posibil și ca Belousov, noul ministru al apărării, să-i elimine pe asociații predecesorului său și să transmită mesajul că „lucrurile vor fi făcute diferit”.

Cazul lui Popov ar putea fi diferit. El a luptat în Ucraina și a fost suspendat în iulie 2023 pentru că a criticat conducerea Ministerului Apărării - așa cum a făcut-o Prigojin - și a acuzat-o pentru lipsa de arme și liniile de aprovizionare slabe, care avut drept consecință multe victime ale Rusiei.

Ar putea fi o luptă pentru teritoriu?

Nu este clar dacă Kremlinul sau serviciile de securitate ale Rusiei, în special Serviciul de Securitate de Stat sau FSB, sunt forța motrice din spatele arestărilor.

Este posibil ca oficiali suficient de îndepărtați de Putin să fi fost prinși în mijlocul unui război pentru teritoriu fără nicio legătură legătură cu numirea noului ministru al apărării.

Serviciile de securitate, a spus Greene, ar putea încerca să „riposteze” față de dominația armatei de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei în 2022.

În timp ce Kremlinul neagă că ar fi avut loc vreun fel de epurare, „dacă Putin nu ar fi vrut să se întâmple, nu s-ar întâmpla”, a spus Greene.

Ce se va întâmpla în continuare?

Probabil că vor urma mai mai multe arestări, întrucât noul ministru al apărării dorește să arate că „există un preț de plătit” pentru corupție, pentru a o stăpâni, a spus Connolly.

Greene a adăugat că este posibil și ca anchetatorii „antreprenori” să creadă că deschiderea unui dosar penal împotriva unui general este o mare oportunitate de avansare în carieră.

Deoarece corupția este atât de endemică, totuși, asta ar putea provoca panică în întregul sistem.

Dacă oficialii sunt arestați pentru comportament care anterior era permis, chiar dacă era ilegal, s-ar putea modifica „liniile roșii”, a spus Greene.

Dacă arestările continuă sau se extind dincolo de Ministerul Apărării, ar putea apărea acuzații reciproce și ca oficialii să „se grăbească spre portițe de ieșire”, a spus el, or asta este ceva ce Kremlinul vrea să evite.

Deoarece sistemul este clădit pe corupție, a spus Greene, a lansa un asalt prea dur l-ar putea face să „se destrame”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite