Viktor Orban plusează în campania sa dusă împotriva oficialilor UE. Cine va fi noua ţintă a premierului ungar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO EPA-EFE
Viktor Orban FOTO EPA-EFE

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, plănuieşte să-l ia la ţintă pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în următoarea etapă a unei campanii anti-imigraţie controversate, care în prezent îl vizează pe preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker şi pe miliardarul George Soros, informează Bloomberg.

„Veţi vedea un nou actor pe afişe: domnul Timmermans,” a declarat Orban într-un interviu pentru Welt am Sonntag. Premierul ungar a spus despre criticii din Partidul Popular European (PPE) că sunt „idioţi utili”, pentru că încearcă să dezbine conservatorii şi servesc interesele stângii.

Luna trecută, Guvernul Ungariei a început o campanie în care l-a ilustrat pe Juncker pe panouri publicitare, ca fiind în slujba lui George Soros, miliardar de origine maghiară care face donaţii către cauze liberale şi care este ţinta retoricii partidului Fidesz.  Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a scris pe Twitter, sâmbătă, că această campanie se va încheia pe 15 martie.

Deşi Orban a spus despre afişe că sunt „bazate pe lucruri adevărate”, campania a fost criticată dur de către unii lideri europeni, inclusiv Timmermans.

Semnalând o determinare mai mare de a înfrunta forţele populiste în viitoarele alegeri legislative ale UE din mai, creştin-democraţii UE vor discuta excluderea sau suspendarea partidului Fidesz al lui Orban, după ce vor fi adunate suficiente petiţii pentru această acţiune.

Într-un interviu publicat de către Der Spiegel, vineri, Manfred Weber-candidatul PPE pentru a-i succede lui Juncker-i-a cerut lui Orban să pună punct campaniei anti-UE şi să-şi prezinte scuze, spunând că „toate opţiunile sunt pe masă.” Însă într-un interviu din Welt, Orban l-a susţinut pe Weber, afirmând că acesta ar reprezenta o pauză binevenită de la politicile lui Juncker.

„Dacă PPE vrea să fie ales în Europa Centrală, atunci trebuie să spună: Juncker este trecutul. Weber este viitorul,” a spus Orban, adăugând că plănuieşte să-i susţină candidatura. „Numele Weber ar trebui să însemne oportunitate, lucru de care Europa are nevoie urgent.”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite