Viktor Orbán, furios că nu mai poate să cumpere petrol ieftin de la Putin. Ucrainenii i-au tăiat discountul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria s-a bucurat de mult timp de petrol rusesc la preț de chilipir. Dar noile sancțiuni ucrainene schimbă acest lucru – iar Budapesta e furioasă.

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban/ FOTO:EPA/EFE
Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban/ FOTO:EPA/EFE

„Fără petrolul rusesc, ungurii vor fi flămânzi“. Cel puțin acesta a fost mesajul ministrului de externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, când a aterizat la Sankt Petersburg la începutul acestei săptămâni.

„Nu vom putea hrăni țara” dacă aceste livrări sunt întrerupte, s-a plâns șeful diplomației maghiare.

Însă, acest lucru nu se întâmplă. Potrivit UE, nu există penurie de petrol, iar vecinii Budapestei se oferă să-I livereze chiar mai mult.

Dar Viktor Orbán își pierde treptat discountul rusesc.

În ultimii doi ani, Ungaria s-a bucurat de scutiri speciale ale UE, care i-au oferit acces la petrolul rusesc cu mult sub prețul pieței. În iunie, Ucraina a droit să pună capăt acestui aranjament, blocând gigantul energetic rus Lukoil să trimită produse prin Ucraina către UE.

Ungaria și Slovacia, un alt importator de petrol din Rusia, au avertizat rapid că penuria de energie se profilează pentru ambele țări și au cerut UE să intervină.

Dar în săptămânile ce au urmat, țițeiul a continuat să curgă. Datele de la serviciul de informații energetice Argus Media arată că Ungaria și Slovacia au primit un total de 720.000 de tone de țiței în august, față de 792.000 în iulie și 610.000 în iunie. Comisia Europeană a făcut o evaluare similară săptămâna trecută.

Ar putea exista mai multe explicații pentru fluxurile în general nemodificate. În timp ce Lukoil este blocat, alți producători ruși de petrol nu sunt - și sunt liberi să continue să trimită țiței în Ucraina. În plus, Lukoil își poate vinde petrolul la granița cu Ucraina unui comerciant care nu are interdicție în UE. Mai mult, Croația își oferă propria conductă ca rută alternativă de aprovizionare.

„Credem că ceea ce se întâmplă este că Ungaria primește petrol de la alți producători ruși care curge prin Ucraina”, a spus John Gawthrop, editor la Argus Media. „Lukoil nu este singura companie care furnizează țiței către Ungaria și Slovacia, există alte firme rusești care livrează pe această rută și credem că au intervenit pentru a umple golul.”

Dar problema e alta: toate aceste soluții sunt mai scumpe pentru Ungaria. Acest lucru înseamnă probleme pentru Orbán, care a folosit reducerea pentru a crește profiturile și a suprima prețurile interne la combustibil.

Aranjamentul actual „este foarte profitabil pentru Ungaria”, a spus Ilona Gizińska, cercetător și expert în Ungaria la Centrul pentru Studii Orientale. „Petrolul rusesc este vândut mai ieftin decât petrolul care are alte origini - diferența de preț pe baril a variat între 5 și 30 de dolari de la impunerea sancțiunilor.”

Cumpără ieftin, revinde scump

Relația Ungariei cu Rusia a adus beneficii atât populației sale, cât și bugetului țării.

Reducerea făcută de Putin lui Viktor Orban la petrol i-a ajutat pe maghiari să se bucure de unele dintre cele mai mici prețuri la combustibil de pe continent, în timp ce costurile energiei au crescut.

De asemenea, țara își vinde rezervele excedentare la un preț avantajos - un fapt esențial în contextul în care Orbán se luptă să echilibreze bugetul pe fondul unei creșteri economice slabe care a alimentat o mișcare de opoziție.

Gizińska a menționat, de asemenea, că gigantul energetic MOL din Ungaria a înregistrat profituri record în 2022.

„Bugetul ungar beneficiază, de asemenea, de acest lucru, susținut de impozitul pe profiturile excesive ale companiei”, a spus ea.

Mykhailo Gonchar, președintele think tank-ului CGS Strategy XXI din Kiev, a estimat că țițeiul pe care Ungaria l-a primit de la Lukoil a venit cu o reducere de 20 % față de prețul pieței.

„Sancțiunile Ucrainei împotriva Lukoil [sunt] o lovitură împotriva veniturilor umbroase ale cercului de afaceri al lui Orbán”, a declarat Gonchar. „Aceste venituri sunt foarte importante pentru Orbán, deoarece înseamnă profit maxim posibil, care este generat de marja dintre [cel] mai ieftin preț al petrolului și prețurile de piață pentru produsele petroliere.”

Schimbările în curs de desfășurare vor crește în mod inevitabil costurile Ungariei. Cumpărarea prin intermediari - sau plata unor taxe de tranzit suplimentare Ucrainei - este mai costisitoare. Și recurgerea la conducta croată s-ar dovedi cu siguranță mai costisitoare.

Subvențiile pentru energie, combustibilul la prețuri accesibile și facturile reduse la electricitate au reprezentat o parte esențială a atracției liderului populist la nivel național - însă o rată ridicată a inflației, care a atins 17,5% anul trecut, i-a determinat pe unii alegători să reevalueze situația.

La începutul acestei săptămâni, Budapesta și-a depășit și termenul limită de a plăti o amendă de 200 de milioane de euro impusă de Curtea Europeană de Justiție pentru încălcarea regulilor blocului privind azilul pentru refugiați, deschizând calea pentru ca UE să ia banii din plățile viitoare atât de necesare pentru Budapesta.

Acum, Orbán, în vârstă de 61 de ani, la puterea de peste un deceniu, se confruntă cu una dintre cele mai grele provocări ale carierei sale politice - ascensiunea unui adversar din interiorul propriei tabăre.

Fostul membru al Parlamentului European Péter Magyar, cândva membru al partidului de dreapta Fidesz al lui Orbán, a lansat în martie o nouă mișcare, jurând să pună capăt „statului mafiot” condus de Viktor Orbani și chiar să orienteze politica externă tradițional pro-rusă a Ungariei către relații mai strânse cu Ucraina. .

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite