Viktor Ianukovici s-a îmbolnăvit şi se află în concediu medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se află într-un concediu medical, din cauza unei "boli respiratorii acute", a anunţat joi preşedinţia, citată de agenţia Interfax, relatează AFP.

"Preşedintele se află în concediu medical, din cauza unei boli respiratorii acute, însoţite de o febră puternică", a anunţat serviciul de presă al administraţiei prezidenţiale, la o zi după demisia Guvernului şi în contextul în care ţara se află în plină criză politică, după două luni de contestare.

Miercuri, după o zi întreagă de negocieri, opoziţia şi puterea din Ucraina nu au putut ajunge la un compromis privind legea amnistierii manifestanţilor reţinuţi în timpul violenţelor din ţară. Şi asta pentru că Parlamentul a aprobat documentul în acest sens, însă nu în varianta propusă de partidele de opoziţie. Legea a acumulat 232 de voturi, cu şase mai mult decât numărul minim necesar. Deputaţii din opoziţie s-au abţinut însă de la vot.

Legea adoptată prevede ca amnistia să fie aplicată doar după ce protestatarii vor elibera instituţiile statului. De asemenea, nu vor scăpa de pedeapsă manifestanţii care sunt acuzaţi de infracţiuni grave. După votul din Parlament, liderul partidului de opoziţie "Udar", Vitalii Kliciko, a declarat că această lege va agrava şi mai mult situaţia din ţară.

" În loc să scadă tensiunea în societate, aceasta doar va creşte. Sunt sigur că veţi avea posibilitatea să evaluaţi în mod profesionist aceste legi care acum vor face tot posibilul ca să agraveze situaţia", a declarat liderul partidului Udar, Vitalii Kliciko.

Nici liderul fracţiunii parlamentare "Batkivşina", Arsenii Iaţeniuk, nu acceptă condiţiile impuse de lege. El a declarat că decizia luată în Parlament îndeplineşte doar într-o mică măsură cerinţele opoziţiei.

" Depinde de cum va acţiona Guvernul. Dacă vor pune presiune pe protestatarii paşnici, aceasta cu siguranţă va declanşa o nouă spirală a violenţei", a menţionat preşedintele partidului Batkivşina, Arseni Iaţeniuk

Liderii opoziţiei, susţinuţi de protestatari au decis să-şi continue lupta până când le vor fi îndeplinite toate condiţiile. Printre acestea este organizarea alegerilor anticipate şi revenirea la Constituţia din 2004.

Ieri, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a efectuat o vizită la Kiev. Oficialul a pledat pentru un dialog real între opoziţie şi autorităţi pentru a depăşi criza din ţară.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite