Video Viitura pe Dunăre, aşteptată la Budapesta de mii de turişti: „Imposibil să mai faci o poză cu Parlamentul de jos”
0Deși apele revărsate ale Dunării au acoperit falezele preferate de turiști, mulți curioşi - vizitatori şi localnici - continuă să se apropie de zonele inundate pentru a surprinde imagini inedite.
Mii de persoane aşteptau încă de vineri dimineaţă viitura anunţată pe fluviul ce străbate Budapesta pentru a surprinde puhoaie nemaivăzute în capitala Ungariei în ultimul deceniu, potrivit unui reportaj Agerpres.
Podurile şi zonele mai înalte ale falezelor erau pline mai ales de turişti.
În anumite locuri, accesul spre faleză este dificil, pentru că străzile apropiate de albia Dunării sunt inundate, iar zonele respective sunt închise.
Apele au acoperit chiar și semafoare şi indicatoare rutiere, semnul cel mai clar că fluviul este cu mult peste cota de inundaţie.
Altădată pline, terasele aflate în locuri simbolice ale oraşului sunt complet înconjurate de apă.
Dunărea a ajuns până la zidurile unor clădiri istorice celebre, precum Palatul Parlamentului.
„Este imposibil să mai faci o poză cu Parlamentul de jos, din cauza apei care acoperă complet faleza. O să încercăm să fotografiem de pe celălalt mal. Este o clădire superbă, sperăm ca inundaţiile să nu facă pagube mari", a spus o turistă din Italia.
„Nu este chiar o imagine apocaliptică”
Unii turişti au fost luaţi prin surprindere de agitaţia din oraş, de numărul mare de forţe de ordine şi echipe de protecţie civilă vizibile la tot pasul.
„Nu ştiam că sunt inundaţii (...). Pare o situaţie periculoasă, dar nu este chiar o imagine apocaliptică", a spus un bărbat care a venit cu soţia din Israel.
„Nu ne facem griji. S-au luat măsuri”
Localnicii spun că s-au mai întâlnit cu astfel de situaţii şi nu sunt în pericol.
„În urmă cu vreo zece ani a mai fost Dunărea atât de mare, dar nu ne facem griji. S-au luat măsuri, s-au instalat diguri peste tot unde sunt probleme. Oraşul este destul de bine apărat", a spus o localnică, citată de Agerpres.
Pe cele două maluri ale fluviului, în multe locuri, se văd diguri provizorii, din saci albi de rafie umpluţi cu nisip, iar echipaje de protecţie civilă supraveghează permanent nivelul apei. De altfel, autorităţile au anunţat că pregătirea sporită pentru protecţia împotriva inundaţiilor va fi menţinută încă şase zile, adică până joia viitoare.
Orban: Iamenii par să fie „mai calmi” decât în timpul inundaţiilor din 2013
Prim-ministrul Viktor Orban a declarat vineri că previziunile privind vârfurile inundaţiilor au fost corecte până acum, iar acest lucru este esenţial pentru succesul eforturilor de protecţie.
Premierul a explicat că există un număr mare de voluntari, iar coordonarea între organizaţiile de protecţie de stat şi municipale a decurs fără probleme până în prezent și a spus că oamenii par să fie „mai calmi” decât în timpul inundaţiilor din 2013.