Video Apele Dunării au inundat digul din Budapesta, unde se află faimoasa clădire a parlamentului maghiar

0
Publicat:

Fluviul Dunărea s-a revărsat joi peste malurile sale la Budapesta, nivelul apei ajungând la 6,93 metri, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Inundațiile neobișnuit de timpurii au fost provocate de ploi abundente și zăpadă.

Dunărea a inundat digul din Budapesta FOTO: X
Dunărea a inundat digul din Budapesta FOTO: X

Direcția Generală pentru Gestionarea Apelor din Ungaria a declarat că Dunărea a atins vârful de 6,93 metri miercuri târziu, sub nivelul de 8,91 metri înregistrat în 2013, când au început inundațiile extreme în Europa Centrală după ploile abundente de la sfârșitul lunii mai, relatează News.Az, citând Reuters.

Deși inundațiile Dunării din acest an nu au provocat pagube majore la Budapesta, experții au avertizat că schimbările climatice ar putea face ca inundațiile timpurii să fie mai frecvente.

„Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem vedea că precipitațiile de iarnă sunt în creștere și, odată cu creșterea temperaturilor, vom asista la mai puține ninsori, plus că acestea se pot topi mai devreme”, a declarat Anna Kis, cercetător în domeniul climei, care lucrează pentru proiectul climatic «1,5 grade».

„Astfel, putem presupune că, în viitor, inundațiile cauzate de topirea zăpezii, care aveau loc primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil în timpul lunilor de iarnă.”

Autoritatea pentru apă a declarat că ultima dată când nivelul Dunării a depășit 6 metri într-o lună decembrie a fost în 1987, dar atunci nu au fost inundate drumurile de dig.

„A fost o cantitate mare de precipitații în afluenții Dunării și zăpada s-a topit din cauza vremii blânde, dar umede, astfel încât inundația a venit mai devreme”, a spus aceasta, adăugând că nu pot fi excluse noi inundații în primăvară.

Oamenii din Budapesta s-au plimbat de-a lungul fluviului în bătaia soarelui, bucurându-se de priveliștea rară a valurilor stropind digul de sub clădirea Parlamentului.

„Îmi amintesc de inundații mari, dar nu în decembrie. În decembrie Dunărea obișnuia să înghețe. Îmi amintesc vremuri când eram foarte tânăr și gheața din jurul Podului cu Lanțuri trebuia spartă cu explozii”, a spus Miklos, care a refuzat să își spună numele de familie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite