VIDEO Ce măsuri de austeritate îşi mai permite UE cu 23 de milioane de şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ar putea exista "un glonț magic" care să rezolve toate problemele zonei euro?
Ar putea exista "un glonț magic" care să rezolve toate problemele zonei euro?

Rata şomajului a atins cifre record în UE, nu are şanse să-şi revină nici în 2012, potrivit prognozelor oficiale ale Bruxelles-ului  în timp ce eurodeputaţii critică Europa celor două viteze, iar euroscepticii dau vina pe zona euro.

Click pe butonul "ro" pentru subtitrare în limba română

Marea Britanie: cel mai mare şomaj în rândul tinerilor, în ultimii 20 de ani

Autorităţile de la Londra sunt sub presiunea unor noi măsuri pentru piaţa muncii după ce şomajul îm rândul tinerilor a ajuns la un număr record: peste un milion, mai mult decât în 1992, scris Financial Times.

Citeşte şi EURO democraţia bufonilor! Vezi cum se ceartă euroaleşii în timp ce e criză în UE

Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 16 la 24 de ani este acum de aproape 22%, un record. Aproape 300.000 de studenţi în Marea Britanie sunt în acest moment în căutarea unui job part time. Şomajului de lungă durată a crescut, de asemenea. Rata totală a şomajului în Marea Britanie a ajuns la 8,3%, cea mai mare din 1996 încoace. Numărul de persoane care desfăşoară activităţi independente a atins însă un record şi depăşeşte 4 milioane.

De vină e zona euro. În Germania sunt şomeri mai puţini

"
Aceste cifre arată doar cât de mult este afectată economia noastră de criza din zona euro. Partenerii noştri europeni trebuie să ia măsuri urgente pentru a stabiliza situaţia", a declarat ministrul pentru ocuparea forţei de muncă, Chris Grayling, citat de Lancashire Evening Post.

Guvernul britanic a mai spus că cifrele arată impactului problemelor economice în zona euro în Regatul Unit. Sindicatele au reclamat inclusiv faptul că numărul tinerilor fără loc de muncă este mult mai mare în Marea Britanie decât în alte părţi ale Europei şi este de trei ori mai mare decât în Germania.

"Aceste cifre sunt devastatoare. Creşterea şomajului arată cât de incapabil a fost sectorul privat să compenseze şomajul cauzat de reducerile din sectorul public având în vedere situaţia pieţei", a declarat Sare John, director al firmei de recrutare totaljobs.com.

Nivel istorc al şomajului şi în UE

Nivelul istoric la care a ajuns șomajul în zona euro a fost publicat la începutul lunii noiembrie de Eurostat în contextul celei mai grave crize a monedei euro de până acum. Șomajul în cele 17 state din zona euro a urcat luna aceasta la cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice europene în ianuarie 1999.

Statele în care rata șomajului a crescut cel mai mult în ultimul an sunt Spania (de la 20,5% anul trecut la 22,6%), Cipru (de la 6,0% la 7,8%) și Grecia (de la 12,6% la 17,6%). În contrast, Austria, Țările de Jos și Luxemburg au cele mai mici rate ale șomajului din UE, de sub 5%.

În România, rata șomajului a crescut de la 7,2% în septembrie 2010 la 7,4% în septembrie 2011. În Bulgaria, șomajul a atins cota de 11,9%, cu peste un procent față de anul trecut, când era de 10,6%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite