VIDEO Berlusconi a adormit în timpul unei ceremonii pentru comemorarea victimelor Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berlusconi a lăudat un lider fascist, antisemit, în timpul unei ceremonii de comemorare a victimelor Holocaustului
Berlusconi a lăudat un lider fascist, antisemit, în timpul unei ceremonii de comemorare a victimelor Holocaustului

Fostul premier italian a adormit duminică, în timp ce se afla la o ceremonie pentru comemorarea victimelor Holocaustului. Gestul nu a fost însă singurul care a şocat: în discursul susţinut cu această ocazie, Berlusconi a spus că „Mussolini a făcut multe lucruri bune” şi că sprijinul pe care liderul fascist l-a acordat lui Hitler a fost în interesul Italiei.

Silvio Berlusconi, actualul lider al Partidului Democrat Liberal din Italia şi potenţial candidat la încă un mandat de premier, a aţipit ieri în repetate rânduri în timpul unei ceremonii pentru comemorarea victimelor Holocaustului.

Fostul premier se afla la Milano, unde participa un eveniment care se desfăşura în Gara 21, care a fost folosită pentru deportarea evreilor în lagărele de concentrare. 

Incidentul nu este însă unul singular şi a putut fi observat de mai multe ori în ultimii. În decembrie 2010, Berlusconi a adormit în timpul unui discurs important al preşedintelui italian, Giorgio Napolitano.

La începutul anului 2011, fostul premier a aţipit în timpul slujbei de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea.

Nici summitul G20 din noiembrie 2011, de la Cannes, nu a reuşit să-i sperie somnul lui Berlusconi. 

Somn dulce, la o moţiune în Parlamentul italian, în septembrie 2010

În timpul discursului rostit la ceremonie, Berlusconi a stârnit încă o dată controverse, afirmând că liderul fascist Benito Mussolini, care a adoptat o dură legislaţie antisemită, „a făcut multe lucruri bune”. 

Legea antisemită promulgată de Mussolini este „cea mai mare greşeală a sa”, însă în afară de aceasta liderul fascist a făcut multe lucruri bune, a afirmat Berlusconi, prezent la o ceremonie de comemorare a Holocaustului, la Milano.

În ceea ce priveşte sprijinul pe care acesta i l-a acordat lui Adolf Hitler, Mussolini s-a gândit cel mai probabil că puterea germanilor se va extinde, aşa că ar fi mai bine pentru Italia să se alieze cu Germania, a spus „Il Cavaliere”. 

Nu este însă prima dată când Berlusconi, cel mai longeviv premier european înainte de demisia din toamna anului 2011, vorbeşte despre lucrurie bune pe care i le atribuie liderului fascist. În 2003, declaraţiile făcute de Berlusconi despre Mussolini i-au determinat pe mulţi dintre susţinătorii şi aliaţii săi să-l critice. Atunci, într-un interviu acordat publicaţiei „The Spectator”, acesta a spus că „Mussolini n-a omorât niciodată pe nimeni şi că a trimis oamenii în vacanţe în scop de exil (se referea la exilul în insule precum Ponza şi Maddalena, devenite între timp destinaţii de lux - n.r.)”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite