VIDEO Acord final asupra planului de salvare a Ciprului: Laiki Bank dispare, Bank of Cyprus va fi păstrată. Marii deponenţi vor fi cei mai afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anterior, oamenii s-au grăbit la bancomate pentru a retrage sume cât mai mari FOTO Reuters
Anterior, oamenii s-au grăbit la bancomate pentru a retrage sume cât mai mari FOTO Reuters

Un acord final cu privire la planul de salvare pentru Cipru a fost încheiat în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Nicos Anastasiades declarându-se mulţumit de rezultatul negocierilor.

Potrivit agenţiei France Presse, care a citat un oficial european apropiat negocierilor, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, care s-a deplasat duminică la Bruxelles, a declarat luni dimineaţa, în timp ce părăpsea Consiliul European, după 12 ore de negocieri dure, că este "mulţumit" de rezultatul discuţiilor, deşi anterior ameninţase că ar putea demisiona. 

Acordul "pune capăt incertitudinilor care afectează Cipru şi zona euro", a declarat liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Suma destinată Ciprului este neschimbată şi"se va ridica la 10 miliarde de euro", a spus Dijsselbloem în timpul unei conferinţe de presă la încheierea reuniunii Eurogroupului. 

Conţinutul acordului care va permite Ciprului să evite falimentul nu a fost dat publicităţii încă, însă fusese anterior dezvăluit în mare parte.

Acordul prevede dispariţia băncii Laiki (Popular Bank), a doua ca mărime din ţară, potrivit unei surse europene. Depozitele sub pragul de 100.000 de euro vor fi protejate, însă persoanele cu depozite mai mari de 100.000 de euro vor suporta pierderi.

Statul cipriot deţine 84% din acţiunile Laiki Bank, a doua cea mai mare bancă din insulă. 

Potrivit normelor europene, toate depozitele cu o valoare mai mică de 100.000 de euro sunt garantate printr-un fond de garantare. 

Conform unei a treia surse, acordul prevede ca Bank of Cyprus, prima ca importanţă din ţară şi cu numeroşi deponenţi ruşi, să fie păstrată, însă titularii depozitelor mai mari de 100.000 de euro vor suferi pierderi importante. 

Pierderile pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit din ţară, nu au fost încă decise, dar ar putea ajunge până la 40%.

Chiar dacă nu vor mai fi taxate depozitele de sub 100.000 de euro, noul acord s-ar putea dovedi mai dur pentru deponenţii ruşi din ambele bănci, scrie "Financial Times". La Bank of Cyprus aceştia au depozite mari.

Cyprus Popular Bank, banca cu cele mai mari probleme, va fi închisă. Depozite de 4,2 miliarde de euro, din conturi depăşind 100.000 de euro, vor fi plasate într-o bancă cu active "toxice" şi ar putea fi pierdute în totalitate.

Deponenţii mici de la Cyprus Popular Bank (Laiki Bank) vor fi transferaţi la Bank of Cyprus, care va fi restructurată şi adusă la dimensiuni mai mici. Depozitele mai mari de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor fi îngheţate şi ar putea înregistra pierderi mari după restructurare şi recapitalizare.


Ideea impozitării tuturor depozitelor bancare, prevăzută în primul plan de ajutorare negociat săptămâna trecută a stârnit nemulţumiri în Cipru. Ea a fost abandonată, potrivit celei de-a doua surse.

Duminică, Bank of Cyprus a limitat retragerile de la bancomate la 120 de euro pe zi. De altfel, tot mai mulţi ciprioţi au decis să-şi scoată banii de la bănci, formând zile la rând conzi la ATM-uri. Cu câteva zile în urmă, şi banca Laiki a redus suma de retragere la 100 de euro, limita anterioară fiind de 260 de euro, potrivit Cyprus News Agency.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a atras atenţia că „profunzimea crizei financiare din Cipru inseamnă că viitorul apropiat va fi dificil atât pentru ţară, cât şi pentru popor”.

Autorităţile cipriote vor semna în următoarele săptămâni cu troica creditorilor internaţionali (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) un memorandum pentru începerea imediată a unui plan de reforme structurale, privatizare şi impozitul pe societăţi de la 10% la 12,5%. Printre măsurile necesare în Cipru se mai enumară lupta împotriva spălării banilor, în funcţie de rezultatele unui audit iminent.

Cu ce probleme se confruntă ciprioţii de când s-au închis băncile: „Avem bani, dar nu putem să-i scoatem“

Situaţia tensionată şi nesigură care vizează sistemul bancar a determinat mulţi oameni de afaceri să accepte doar plata în numerar, nu prin virament bancar, dat fiind că băncile cipriote şi-au suspendat o mare parte din operaţiuni de luni. Angrosiştii şi unele benzinării au refuzat cardurile de credit şi au cerut numerar la fiecare livrare, iar comercianţii cu amănuntul se luptă să aducă provizii de peste graniţe. 

Olga este o rusoaică ce-şi întreţine cei trei copii de una singură. Prosperitatea care domnea în Cipru a determinat-o să înveţe greaca doar pentru a prinde un loc de muncă la un hotel. Femeia a trăit întotdeauna cu limite de buget dar niciodată în condiţiile actuale, se plânge ea.

Nu are card de credit, aşa că închiderea băncilor îi limitează resursele pentru hrană. „Nu mai am nici măcar cinci euro. M-am împrumutat la prieteni pentru a trece peste weekend. Fiul meu are de încasat un cec, dar nu are unde. Avem bani, dar nu putem să îi scoatem“, a povestit Olga, pentru CNN.

Cipru scapă de faliment. Eurogrup a aprobat planul de salvare

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite