Viaţa minunată a celebrei morse Freya, care scufundă bărci şi cucereşte inimi în Norvegia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

O morsă de la Cercul Arctic, botezată Freya, după zeiţa nordică a iubirii şi a frumuseţii, ale cărui traseu prin nordul Europei a devenit viral, a ajuns în Norvegia. Timp de o săptămână, mamiferul care a fost numit după o zeiţă nordică i-a fermecat pe norvegieni bucurându-se de soarele fiordului Oslo, făcând vâlvă în mass-media şi a răsturnat câteva bărci, relatează The Guardian.

Mamiferul marin de 600 kg a fost numit după zeiţa scandinavă a iubirii şi a frumuseţii, potrivit sursei citate.

Ea a fost deja observată în Marea Britanie, Olanda, Danemarca şi Suedia, iar acum a ales să petreacă o parte din vară în Norvegia.

Freya şi-a câştigat prima dată notorietatea în Norvegia urcându-se pe bărcile de agrement din Kragero, un sat idilic de coastă din sudul ţării, iar din 17 iulie face acelaşi lucru în apele capitalei.

Prezenţa mamiferului, care în mod normal trăieşte la latitudini mai nordice ale Arcticii, a stârnit curiozitatea localnicilor şi a ţinut prima pagină a ziarelor.

Ziarul Verdens Gang a postat pe site-ul său web o transmisiune în direct a fiecărei mişcări a morsei.

Freya a fost filmată în timp ce urmărea o raţă şi ataca o lebădă înainte de a adormi, de cele mai multe ori, pe bărci care se străduiesc să îi susţină volumul. O morsă poate dormi până la 20 de ore pe zi.

„Este păcat de pagubele materiale, dar aşa se întâmplă când ai animale sălbatice”, a declarat Rolf Harald Jensen, un oficial din domeniul pescuitului, pentru postul de televiziune TV2.

După ce s-au gândit să o mute sau chiar să o eutanasieze pe Freya dacă ar fi reprezentat un pericol pentru public, autorităţile norvegiene au decis să o lase în pace.


FOTO EPA-EFE

Morsa Freya FOTO EPA-EFE

„Se simte bine, se hrăneşte, se odihneşte şi pare să fie într-o stare bună”, a declarat luni Direcţia de Pescuit din Norvegia.

Cu toate acestea, a subliniat necesitatea ca oamenii să păstreze distanţa şi a recomandat insistent să nu înoate sau să facă caiac în apropierea Freyei. „Ea nu este neapărat la fel de lentă şi de împiedicată cum s-ar putea crede atunci când se odihneşte”, au precizat autorităţile.

„O morsă nu reprezintă în mod normal un pericol pentru oameni, atâta timp cât păstraţi o distanţă de siguranţă. Dar dacă este deranjată de oameni şi nu are parte de odihna de care are nevoie, se poate simţi ameninţată şi poate ataca”.

Morsele sunt o specie protejată care se hrăneşte în principal cu nevertebrate precum moluşte, creveţi, crabi şi peşti mici.

Un mascul adult cântăreşte în jur de o tonă, în timp ce o femelă cântăreşte aproximativ 700 kg.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite