Valul de aer fierbinte topește Europa. Temperaturile urcă până la 48 de grade: „N-am mai simțit niciodată o căldură atât de mare”

0
Publicat:

Sudul Europei va continua să se topească și săptămâna viitoare. Italia, Spania și Grecia sunt afectate de temperaturi ridicate de mai multe zile, relatează BBC.

Sardinia se va afla în „epicentrul" valului de căldură. FOTO Profimedia
Sardinia se va afla în „epicentrul" valului de căldură. FOTO Profimedia

Ministerul italian al Sănătății a emis un cod roșu de caniculă pentru 16 orașe, printre care Roma, Bologna și Florența, valabil în acest weekend. 

Se preconizează ca valul de caniculă să persiste până săptămâna viitoare, iar în Sardinia se pot înregistra temperaturi de până la 48 grade Celsius, conform presei italiene. În luna august a anului 2021, Sicilia a înregistrat 48,8 grade Celsius, un record european. 

Conform serviciului meteorologic italian, Sardinia se va afla în „epicentrul" valului de căldură de săptămâna viitoare, pe care meteorologii l-au numit Charon, după numele celui care ducea suflete în lumea de dincolo în mitologia greacă. 

Temperaturile vor atinge un maxim între 19 și 23 iulie - nu numai în Italia, ci și în Grecia, Turcia și Balcani. Mai multe recorduri locale de căldură în aceste zone ar putea fi depășite în acele zile", a afirmat meteorologul italian și expertul în climă Giulio Betti. 

Guvernul Italiei a recomandat persoanelor care se află în zonele vizate de codul roșu de sâmbătă să evite expunerea directă la razele solare între orele 11:00 și 18:00 și să aibă grijă de persoanele în vârstă sau vulnerabile. 

„Un coșmar”

În capitala Italiei, ghidul turistic Felicity Hinton de 59 de ani, a afirmat că temperaturile sufocante, asociate cu supraaglomerarea, au făcut ca plimbările prin oraș să fie „un coșmar”. 

„În Roma este întotdeauna cald, dar acum a fost în mod constant mai mult decât în mod normal", a afirmat ea. „Eu și prietenii mei ghizi suntem extrem de stresați. Oamenii au leșinat în timpul vizitelor și sunt ambulanțe peste tot afară”, a mai precizat Hinton. 

Massimo Borgia, care administrează un chioșc de ziare în Piața Vittorio Emanuele II din cartierul Esquilino din Roma, a fost nevoit să vândă ziarele în afara chioșcului, deoarece în interior este prea cald.

„Nu am mai simțit niciodată o căldură atât de mare - nu este normal”, a spus el. „Am avut ploi abundente în iunie și apoi, dintr-o dată, au fost 40C. Acum se spune că va fi și mai rău săptămâna viitoare”.

Elena, o locuitoare din Roma, în vârstă de 62 de ani, a declarat că a observat o „schimbare semnificativă" a temperaturilor din timpul verii începând cu anul 2003 și că acestea au crescut vertiginos de atunci. 

Caniculă în Grecia FOTO Profimedia
Caniculă în Grecia FOTO Profimedia

În Grecia, în ultimele zile s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Acropole, cea mai cunoscută atracție turistică, a fost închisă vineri și sâmbătă în timpul orelor de vârf pentru a-i proteja pe turiști. 

În Insulele Canare din Spania, un incendiu forestier, care a izbucnit sâmbătă dimineața în La Palma, a dus la evacuarea a minimum 2.000 de persoane. 

Fernando Clavijo, președintele guvernului regional al Insulelor Canare, a afirmat că cel puțin 12 case au fost distruse și a pus răspândirea rapidă a incendiului pe seama „vântului, condițiilor climatice, precum și valului de căldură pe care îl experimentăm". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite