Valoarea ajutorului pentru Kiev a scăzut dramatic în ultimele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutorul străin a fost citat pe scară largă ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Kievul a avut succes în lupta împotriva armatei ruse, însă un nou raport arată că Ucraina a înregistrat o scădere dramatică a valorii noilor angajamente în ultimele luni, relatează Newsweek.

Sistem antiaerian Gepard FOTO EPA-EFE
Sistem antiaerian Gepard FOTO EPA-EFE

Raportul Institutului Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel) a arătat o scădere de 87% a pachetelor noi de ajutor din august până în octombrie, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, valoarea actuală a ajutoarelor noi este la cel mai scăzut nivel înregistrat de baza de date a IfW privind ajutorul financiar, umanitar și militar din ianuarie 2022, luna dinaintea lansării invaziei ruse în Ucraina.

Datele IfW Kiel arată că președintele ucrainean Volodimir Zelenski primește în continuare un sprijin semnificativ din partea SUA, a Germaniei și a altor țări pentru a consolida apărarea națiunii sale. Sprijinul înregistrat de organizație include atât ajutor financiar, cât și echipamente militare precum tancuri și avioane de luptă.

Totuși, Christoph Trebesch, șeful echipei care a realizat „Ukraine Support Tracker” și director al unui centru de cercetare de la Institutul Kiel, a declarat într-un comunicat de presă că „cifrele noastre confirmă impresia unei atitudini mai ezitante a donatorilor în ultimele luni.

„O nouă amânare [a acordării de mai mult ajutor] ar consolida în mod clar poziția lui Putin”, a spus Trebesch.

Finanțarea pentru Ucraina a devenit un subiect fierbinte în Statele Unite. Republicanii din Senatul american au blocat miercuri proiectul de lege de finanțare suplimentară care includea ajutoare pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Pachetul ar fi oferit 61 de miliarde de dolari pentru țara aflată în război, sumă destinată ajutorului militar și umanitar.

Înaintea votului din Senat, administrația președintelui Joe Biden anunțase un pachet de ajutor pentru Ucraina constând în până la 175 de milioane de dolari pentru arme și echipamente.

„Ajutând Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești și să își asigure viitorul, promovăm interesele noastre de securitate națională și contribuim la stabilitatea globală în întreaga lume, astfel că avem nevoie ca Congresul să acționeze imediat”, a transmis Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat de presă referitor la pachetul de 175 de milioane de dolari.

Trebesch a tras un semnal de alarmă în cazul în care sprijinul american va continua să fie reținut.

„Având în vedere incertitudinea cu privire la continuarea ajutorului american, Ucraina nu poate spera decât ca UE să adopte în cele din urmă pachetul de sprijin de 50 de miliarde de euro anunțat de mult timp”, a spus el.

În aceste circumstanțe, raportul IfW Kiel a menționat că Ucraina poate conta în continuare pe ajutorul provenit din promisiunile multianuale ale unor țări precum Danemarca, Norvegia și Germania.

O altă schimbare în ajutorul acordat Ucrainei care reflectată în raport este creșterea proporției echipamentelor militare în raport cu sprijinul financiar. În prezent, SUA rămân cel mai mare donator militar, cu angajamente de 47 de miliarde de dolari.

„Observăm, în general, o tendință în favoarea ajutorului militar, în special în formele de ajutor bilateral”, a explicat Trebesch.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite