UPDATE Social-democraţii germani se pronunţă în favoarea negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu conservatorii lui Merkel

0
0
Martin Schulz, liderul SPD Foto: EPA
Martin Schulz, liderul SPD Foto: EPA

Social-democraţii germani au votat duminică în favoarea negocierilor cu cancelarul Angela Merkel pentru formarea unui nou guvern, transmite dpa.

UPDATE 18.00 Dintre cei 642 de delegaţi prezenţi la congresul social-democraţilor, 362 au votat în favoarea desfăşurării negocierilor, transmite focus.de. 279 de voturi au fost împotrivă.

- Ştirea iniţială -

Liderul Partidului Social-Democrat german, Martin Schulz, a făcut, duminică, apel la membrii partidului său pentru ca aceştia să dea undă verde negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

În faţa celor peste 600 de delegaţi prezenţi la Congresul partidului organizat la Bonn, care trebuie să decidă calea pe care va merge SPD-ul în privinţa negocierilor pentru intrarea la guvernare, Schulz a explicat că votul pe care îl vor da se va reduce la una din două variante: „negocieri sau alegeri anticipate“, notează dpa international.

Iar, potrivit lui Schulz, alegerile anticipate nu preprezintă „calea cea bună“. 

Discursul lui Schulz a venit în contextul în care partidul este divizat în ceea ce priveşte intrarea la guvernare, după ultimii patru ani în care SPD-ul a făcut parte din coaliţia la putere, însă în calitate de partener-junior, fapt ce s-a reflectat in rezultatele alegerilor legislative federale din 24 septembrie, când a obţinut cel mai slab scor din istoria sa postbelică - 20%. În aceste condiţii, unele voci susţin că partidul ar trebui să se reinventeze în opoziţie.

De decizia SPD-ului va depinde şi viitorul cancelarului Angela Merkel. În cazul în care social-democraţii vor hotărî că nu vor sa intre la guvernare există trei variante. 

Merkel poate forma un guvern minoritar, ceea ce ar însemna că va avea nevoie de sprijin din partea diverselor facţiuni ale opoziţiei pentru toate deciziile. Până acum însă, ea a respins această posbilitate. 

A doua variantă ar consta în o a doua încercare de a forma o coaliţie cu ecologiştii şi liberalii, dar după eşecul din noiembrie cei din urmă nu mai par dispuşi să aibă astfel de discuţii. 

A treia variantă ar consta în lansarea de către preşedintele Frank-Walter Steinmeier a complicatului proces în vederea unor noi alegeri.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite