UPDATE Petro Poroşenko , supranumit regele ciocolatei, a câştigat alegerile prezidenţiale în Ucraina. Vila lui Ahmetov, atacată
0Alegerile prezidenţiale din Ucraina au pornit sub semnul fraudelor şi intimidărilor. Serviciul de securitate ucrainean a denunţat un atac cibernetic care urmărea să şteargă rezultatele numărătorii voturilor din seara aceasta. Virusul ar putea să determine autorităţile ucrainene să numere manual voturile. În regiunea separatistă Doneţk, mai multe secţii de vot rămân închise, iar oamenii se tem să iasă din case, transmite presa locală.
UPDATE 20.49 Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj în care salută victoria în alegerile prezidenţiale din Ucraina a lui Petro Poroşenco, şeful statului arătând că România va recunoaşte rezultatele oficiale, imediat după finalizarea numărării voturilor.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, salută victoria în alegerile prezidenţiale din Ucraina de duminică, 25 mai a.c., a domnului Petro Poroşenco. Alegerile au fost libere şi corecte chiar dacă, în unele zone, separatiştii au încercat să zădărnicească prezenţa la vot", se arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului felicită autorităţile ucrainene pentru modul în care au reuşit să organizeze alegerile, în condiţiile date.
"România va recunoaşte rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale imediat după finalizarea numărării voturilor", se mai arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu.
UPDATE 20.06 Miliardarul Petro Poroşenko se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Fostul premier Iulia Timoşenko a obţinut 12,9% din voturi.
Dacă estimările la ieşirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Poroşenko va deveni preşedinte al Ucrainei din primul tur de scrutin.
Primele rezultate oficiale sunt aşteptate la ora 24.00 (24.00, ora României).
UPDATE 19.30 Conservatorii din CDU/CSU, conduşi de cancelarul Angela Merkel, sunt pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Germania, potrivit sondajelor de tip exit-poll. Alianţa CDU/CSU este creditată cu 36% din voturi (faţă de 37,9% în 2009), iar social-democraţii (SPD), cu 27,5%, faţă de 20,8% în 2009. Noul partid antieuro AFD, înfiinţat în 2013, a obţinut 6,5%.
UPDATE 16.56 Prezenţa la secţiile de votare până la ora 15:00 este de circa 40%, potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev. Rata de participare în regiunea Hmelniţki era de 49,57%, Viniţa - 47,38%, Liov - 46,45%, Ternopol - 46,51%, Poltava - 44,89%, Kiev - 42,79%, Dnepropetrovsk - 38,08%, Zaporojie - 35,59%, Transcarpatia - 31,81%, Jitomir - 32,41%, Harkov - 32,6%, Odessa - 30,74%.
UPDATE 16.42 Premierul rus, Dmitri Medvedev, a sosit duminică în Crimeea, într-o vizită neanunţată în fosta regiunea ucraineană anexată recent de Rusia, informează agenţia Itar-Tass. Potrivit Guvernului rus, Dmitri Medvedev va rămâne două zile în Crimeea.
Aceasta este a doua vizită în Crimeea efectuată de Medvedev după anexarea regiunii ucrainene de către Rusia.
Administraţia proeuropeană de la Kiev a denunţat vizita „provocatoare” a premierului rus, Dmitri Medvedev, în fosta regiune ucraineană Crimeea, informează AFP.
„Vizita premierului rus în Crimeea ocupată, efectuată exact în ziua scrutinului prezidenţial din Ucraina, este o provocare deliberată care are scopul destabilizării situaţiei în Ucraina”, a reacţionat Ministerul ucrainean de Externe. „Vizita intră în contradicţie cu dorinţa exprimată de preşedintele Vladimir Putin, privind derularea în mod calm a alegerilor din Ucraina”, adaugă diplomaţia de la Kiev.
UPDATE 16.37 Potrivit unor informaţii din presa ucraineană, la ora 13:00, liderul cursei pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei ar fi miliardarul Petro Poroşenko, care ar avea între 53 şi 58% din voturi. Prezenţa la vot la ora 12:00 era de 38,53%, informează Itar-Tass citând date de la Comisia Electorală Centrală ucraineană.
Petro Poroşenko vorbeşte limba română, susţine deputata partidului ucrainean Udar, Irina Gheraşenko, citată de site-ul Novostimira.com. Gheraşenko spune că l-a fi auzit pe miliardarul ucrainean vorbind româneşte, în cadrul prezentării unui sondaj numit „Preşedintele european“, elaborat de Institutul de Politici Mondiale din Kiev.
Supranumit regale ciocolatei, Poroşenko are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană. Se zvoneşte că ar fi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului. Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogaţi ucraineni. Averea lui este estimată la circa 1,6 miliarde de dolari.
UPDATE 15.42 După mitingul împotriva desfăşurării alegerilor prezidenţiale din centrul Doneţkului, pâlcuri de manifestanţi s-au îndreptat spre reţedinţa oligarhului Rinat Ahmetov, în trecut susţinător al preşedintelui prorus demis Viktor Ianukovici, care în ultimele zile a trecut deschis de partea noilor autorităţi proeuropene de la Kiev.
Oamenii scandau "Ahmetov — duşman al Rusiei", iar mai mulţi observatori şi-au exprimat temerea că mulţimea ar putea devasta vila somptuoasă a oligarhului. Nu se ştie dacă acesta se află la Doneţk sau în altă parte, notează Ria Novosti.
Forţele de ordine nu au intervenit împotriva participanţilor la marşul din Doneţk, organizat în timpul scrutinului prezidenţial din Ucraina.
Însă, în faţa reşedinţei omului de afaceri Rinat Ahmetov sunt mobilizaţi agenţi înarmaţi având cagule pe feţe, cel mai probabil angajaţi ai unor firme private de securitate.
UPDATE 15.16 Centrul oraşului Doneţk este plin de oameni înarmaţi, în uniforme de camuflaj. Au fost auzite şi focuri de armă. Un grup de 40 de bărbaţi înarmaţi au pus stăpânire pe hotelul Victoria. În oraşul Doneţk nu a fost deschisă nici o secţie de votare, iar mulţi oameni sunt nemulţumiţi că nu au unde să-şi exercite dreptul de vot.
Separatiştii l-au răpit pe candidatul la funcţia de primar în oraşul Snejnoe, regiunea Doneţk. Astăzi, pe lângă alegerile prezidenţiale, în mai multe oraşe din Ucraina se desfăşoară alegeri locale, inclusiv la Kiev, Odessa, Herson, Nikolaev, Cernăuţi, Cerkasî, Sumî .
UPDATE 15.00 Prezenţa la secţiile de votare aflate pe teritoriul Ucrainei până la ora 11:00 era de 17,52%. Cei mai activi sunt locuitorii din regiunea Kiev, Kirovograd, Hmelniţki, Cerkas, Cernigovsk şi Volînia. În regiunea Kiev, prezenţa la vot era de 22,71%. Până la ora 12:00, la cele două secţii de votare deschise în Lugansk au participat 18% din populaţie. În regiunea Dnepropetrovsk, prezenţa la urne până la aceeaşi oră constituie 15%, la Jitomir – aproape 25% şi în Ivano-Frankivsk – peste 16%.
Comisia Electorală Centrală a avertizat deja că în 10 zone din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk votul ar putea să nu aibă loc. Separatiştii proruşi controlează 20 de comisii electorale locale din cele 34 create în aceste regiuni.Două milioane de alegători ar putea fi privaţi de dreptul de a vota. Ucrainenii din Crimeea, teritoriu anexat de Rusia la jumătatea lunii martie, pot vota doar la secţiile deschise în sudul ţării.
Publicaţia „Novosti Donbasa” susţine că nu au fost deschise nici secţiile de votare din Gorlovka.
Unul dintre motivele pentru care la această oră rămân încă închise ar fi că cele 50 de secţii de votare din nordul Doneţkului nu ar fi primit ieri de la Comisia Electorară din Rubejnoe buletine de vot, scrie unian.net.
Aproximativ 36 de milioane de alegători din Ucraina sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a-şi desemna noul preşedinte, după ce fostul şef de stat, Viktor Ianukovici, a fost destituit. Scrutinul prezidential se desfăşoară într-un context extrem de tensionat, iar rezultatele alegerilor vor marca nu doar viitorul Ucrainei, ci şi stabilitatea întregii Europe de Est.
În toate regiunile din Ucraina au fost instalate circa 32.000 de secţii de votare, iar peste 90.000 de militari, jandarmi şi voluntari vor încerca să asigure desfăşurarea scrutinului în condiţii de siguranţă. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08.00 şi se vor închide la 22.00.De asemenea, peste 1.000 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) vor lua parte în cadrul secţiilor de votare din ucraina.
Potrivit celor mai recete sondaje de opinie, favoritul pentru fotoliul prezidenţial din Ucraina este omul de afaceri Petro Poroşenko, supranumit „regele ciocolatei”, care a câştigat susţinerea electoratului prin atitudinea sa împăciuitoare între planurile pro-europene a Ucrainei şi relaţiile cu Rusia.
Petro Poroşenko ar urma să fie votat de către circa 30% dintre ucraineni, iar pe locul doi ar urma să se claseze Iulia Timoşenko, cu aproximativ 10 procente, conform unor sondaje recente.
Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a caracterizat alegerile prezidenţiale ca fiind un triumf în faţa agresiunii ruse şi a făcut apel la cetăţeni să vină la vot.
Alegerile legislative şi prezidenţiale care vor avea loc în Ucraina la 25 mai, aceeaşi zi în care popoarele Uninii Europene îşi vor vota noii europarlamentari, aduc pentru prima dată faţă în faţă doi candidaţi pro-europeni.
Fostul premier Iulia Timoşenko, eliberat din închisoare în timpul protestelor anti-Ianukovici, candidează la alegerile pentru preşedinţia Ucrainei, o mişcare anticipată de analişti, pe fondul unui val de simpatie de care s-a bucurat „Prinţesa Gazului” în timpul Euromaidanului. Contracandidatul ei, cotat cu şanse tot mai mari, este miliardarul Petro Poroşenko, poreclit „Regele Ciocolatei” pentru că a făcut avere în industria ciocolatei.
Ambii politicieni sunt însă figuri controversate în Ucraina. Asupra lui Timoşenko planează încă dosarele penale deschise în urma mandatelor sale de premier pentru abuz de putere şi încheierea de contracte dezavantajoase pentru stat. Unul dintre aceste dosare s-a terminat şi cu urmărirea penală a acesteia şi condamnarea ei la şapte ani de închisoare, în 2011.
Dacă niciun candidat nu va acumula peste 50% din voturile exprimate, în trei săptămâni, respectiv pe 15 iunie, va fi organizat al doilea tur de scrutin pentru candidaţii clasaţi pe primele două locuri.
Alegerile care au loc acum în Ucraina sunt primele de la schimbarea de putere din luna februarie, de la Kiev. Atunci, preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat printr-un decret al parlamentului. Anterior, refuzul lui Ianukovici de a semna un acord de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană a dus la izbucnirea unor ample proteste pro-europene, concentrat în vestul ţării şi materializat prin mişcarea Euromaidan.
Sute de mii de ucraineni au denunţat regimul corupt şi oligarhic aservit Moscovei, iar Ianukovici a răspuns în forţă prin mobilizarea trupelor speciale Berkut. Luna februarie a adus cele mai sângeroase zile de protest: peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în Piaţa Independenţei din Kiev, împuşcate cu arme de luptă. Nici până acum nu se ştie cine a tras.
După înlăturarea lui Ianukovici, în Peninsula Crimeea s-a format un puternic separatist pro-rus. Cu ajutorul unor trupe speciale fără însemne, despre care se crede că erau soldaţi ruşi, Moscova a reuşit să anexeze regiunea printr-un referendum marcat de controverse, la 16 martie.
După Crimeea, a venit rândul mai multor regiuni estice, unde separatiştii pro-ruşi au autoproclamat republici independente de Kiev. Deocamdată, Rusia nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri şi nici republicile autonome.
Cu toate acestea, autorităţile proeuropene de la Kiev sunt optimiste şi au anunţat că la alegerile prezidenţiale din Ucraina vor participa circa 70% dintre alegători, iar circa 30% în regiunea separatistă Odessa.
[<a href="//storify.com/elenadumitru22/alegeri-ucraina" target="_blank">View the story "alegeri ucraina" on Storify</a>]