Unele dintre cele mai importante arme folosite în războiul din Ucraina nu sunt noi și nici sofisticate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva arme mai noi, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS de producție americană și dronele de atac TB2 de producție turcească, au dominat titlurile din presă, dar armele mai vechi, în principal modele din epoca sovietică, sunt cele care încă duc greul războiului din Ucraina, scrie Business Insider.

Sistemul de rachete BUK FOTO Shutterstock
Sistemul de rachete BUK FOTO Shutterstock

„Multe dintre cele mai importante sisteme de armament (folosite de armata ucraineană, n. red.) nu sunt noi”, a declarat expertul militar american Rob Lee la o conferință găzduită recent de centrul de reflecție New America.

De exemplu, în momentul invadării Ucrainei de către Rusia, se aștepta ca forțele aeriene ruse să joace un rol decisiv ținând cont de superioritatea lor față de forțele aeriene ucrainene. În schimb, forțele aeriene ruse aproape că nu au contat în acest război, piloții lor fiind reticenți în a opera în spațiul aerian al Ucrainei din cauza pierderilor grele suferite la începutul războiului.

Un factor în acest sens a fost sistemele de apărare aeriană din epoca sovietică ale Ucrainei, cum ar fi rachetele antiaeriene S-300 și Buk-M1.

În opinia lui Lee, o parte importantă a acestui război este că forțele aeriene ruse sunt împiedicate cu succes să opereze în Ucraina. Rușii nu pot lovi comandamentul ucrainean și nu pot împiedica reaprovizionarea armatei ucrainene. „Motivul cel mai important ține probabil de lucruri precum sistemele Buk-M1 sau S-300. Sunt sisteme sovietice. Nu sunt noi și nu sunt sofisticate. Nu sunt sexy, dar joacă un rol atât de important”, a remarcat Lee. „Au permis sistemelor mai moderne precum HIMARS să joace un rol foarte important”, insistă expertul militar american.

Relatările despre război acreditează ideea că armele occidentale livrate Ucrainei au schimbat cursul luptelor la sol și au anulat câștigurile obținute de Rusia la începutul agresiunii sale militare împotriva țării vecine.

Dar rachetele antitanc Javelin și NLAW, precum și lansatoarele de rachete HIMARS erau încă în depozite din Statele Unite și Marea Britanie în primele zile ale invaziei, Ucraina primindu-le abia după câteva săptămâni sau luni.

Armele folosite de Ucraina pentru a opri ofensiva rusească au fost în principal modele mai vechi: tancuri T-72 și T-64 (care datează din anii 1960 și 1970), avioane de luptă MiG-29 și lansatoare de rachete multiple și mitraliere din epoca sovietică.

Echipamentul a fost modernizat cu sisteme electronice noi, muniții și alte actualizări. De exemplu, Ucraina a extins raza de acțiune a rachetei antinavă sovietice Kh-35 pentru a produce autohtonul R-360 Neptune, care a scufundat crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră.

Cel mai ciudat aspect al războiului din Ucraina este că ambele armate au arsenale și tactici aproape similare, care datează de pe vremea când Rusia și Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică.

Pentru Ucraina, acest lucru are un beneficiu neașteptat: toate tancurile și sistemele de artilerie sovietice capturate pot fi reutilizate cu ușurință de soldații săi.

Însă acest lucru se schimbă treptat. Ucraina folosește din ce în ce mai multe arme occidentale pe măsură ce echipamentele sale mai vechi sovietice sunt distruse sau înlocuite. Fiind mai nouă și mai avansată din punct de vedere tehnologic, această gamă de arme provenind din peste 30 de țări pune dificultăți de logistică și integrare. Așadar, forțele ucrainene trebuie să adopte un stil mai occidental în a-i respinge pe invadatorii ruși.

Și Moscova a desfășurat câteva arme noi, cum ar fi rachete hipersonice și tancuri T-90 (unul dintre ele capturat intact de armata ucraineană). Dar, din cauza sancțiunilor, Rusia nu dispune de componente necesare din străinătate și va avea dificultăți tot mai mari în fabricarea unor arme avansate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite