Un tribunal din Italia condamnă pe viață părinții unei adolescente pakistaneze, pentru „crima de onoare”

0
Publicat:

Italia a condamnat un cuplu pakistanez la închisoare pe viață pentru uciderea fiicei lor de 18 ani, pe motiv că aceasta a refuzat o căsătorie aranjată.

Saman Abbas, tânăra omorâtă de proprii părinți FOTO Il Resto del Carlino
Saman Abbas, tânăra omorâtă de proprii părinți FOTO Il Resto del Carlino

Trupul neînsuflețit al lui Saman Abbas a fost găsit îngropat într-o fermă din nordul Italiei, în noiembrie 2022, la 18 luni de la dispariție, notează BBC News.

Tatăl ei, Shabbar Abbas, a fost arestat în Pakistan, în luna august. Ulterior, a fost extrădat pentru a fi judecat. Soția sa, Nazia Shaheen a fost condamnată în lipsă. Se crede că s-ar ascunde în Pakistan.

Așa-zisa „crimă de onoare” a lui Saman Abbas a șocat Italia. După dispariția ei, uniunea comunităților islamice din țară a emis o fatwa - o hotărâre religioasă - prin care respinge căsătoriile forțate.

Tatăl își susține nevinovăția

Părinții ei au fost condamnați, marți, de un tribunal din orașul nordic Reggio Emilia.

Shabbar Abbas și-a susținut marți nevinovăția în fața instanței, a informat Reuters.

„Acest proces nu este complet. Și eu vreau să știu cine mi-a ucis fiica”, a declarat el în instanță, a spus agenția de presă, citând presa italiană.

Un unchi, Danish Hasnain, a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru implicarea sa în uciderea tinerei. Hasnain a fost reținut în temeiul unui mandat european de arestare, în Franța, în septembrie 2021.

Saman Abbas emigrase cu familia ei din Pakistan, în orașul agricol Novellara, în adolescență, potrivit mai multor rapoarte din presă. Acolo, a început să se întâlnească cu un bărbat ales de ea. O fotografie cu ea sărutându-și iubitul pakistanez pe o stradă din capitala regională, Bologna, ar fi atras furia părinților ei.

Anchetatorii italieni au spus că părinții își doreau ca fiica lor să călătorească în Pakistan pentru o căsătorie aranjată în 2020, dar ea a refuzat.

Potrivit presei italiene, ea trăise sub protecția serviciilor sociale din octombrie a acelui an, dar s-a întors la casa familiei din Novellara la sfârșitul lui aprilie 2021, după care a dispărut. Procurorii au spus că a fost păcălită să se întoarcă acasă.

Imaginile camerelor de supraveghere, făcute publice de poliție, au arătat trei dintre membrii familiei lui Saman Abbas mergând cu o rangă și o geantă albastră ,pe 29 aprilie 2021. A doua zi, imagini separate o arată pe adolescenta dispărută, ieșind din casă cu părinții ei.

Autopsia a dezvăluit, ulterior, că Saman Abbas a suferit o ruptură a gâtului, posibil ca urmare a sugrumării.

Ce înseamnă „crimă de onoare”

Ideea că o crimă poate fi „onorabilă” se crede că a venit din anumite obiceiuri tribale, în care o acuzație împotriva unei femei este percepută a aduce dezonoare familiei ei. Conform acestor obiceiuri, membrii bărbați ai familiei unei femei, care are interacțiuni cu bărbați neînrudiți - oricât de inofensivi - ar trebui mai întâi să omoare femeia, apoi să meargă după bărbat.

Grupurile pentru drepturile omului spun că motivele cele mai comune pentru „crime de onoare” sunt atunci când victima refuză să încheie o căsătorie aranjată, a fost violată sau agresată sexual.

Dar crimele pot fi comise din motive mai banale, cum ar fi îmbracatul într-un mod considerat nepotrivit manifestarea unui comportament considerat neascultător.

În Pakistan, sute de femei sunt ucise în acest fel, în fiecare an. Un număr mult mai mic de bărbați sunt, de asemenea, uciși în astfel de cazuri.

Luna trecută, o tânără de 18 ani, din îndepărtatul district Kohistan, a fost împușcată ucisă de tatăl și unchiul ei la ordinul bătrânilor din trib - din cauza unei fotografii care o înfățișa cu un bărbat.

Fotografia, care a devenit virală, s-a descoperit ulterior că a fost trucată. Tatăl ei a fost arestat, în timp ce unchiul a fugit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite