Un raport al Armatei Britanice arată cum o tânără soldat și-ar fi luat viața din cauza abuzurilor sexuale

0
Publicat:

Se crede că o adolescentă soldat din Marea Britanie și-a luat viața după ce a fost hărțuită sexual de către unul dintre superiorii ei, potrivit unei investigații a Armatei. Trupul neînsuflețit al lui Jaysley Beck, în vârstă de 19 ani, a fost găsit la baza militară Larkhill, din Wiltshire, în decembrie 2021.

Jaysley Beck FOTO BBC
Jaysley Beck FOTO BBC

Un raport de anchetă internă, văzut de BBC, descrie „o perioadă intensă de comportament nedorit”.

„Este aproape sigur că acesta a fost un factor cauzal al morții ei”, se arată în raportul publicat miercuri. Concret, șeful său ar fi hărțuit-o sexual pe o perioadă de două luni, înainte ca ea să moară.

„Deși acest comportament s-a încheiat cu o săptămână înainte de moartea ei, se pare că a continuat să o afecteze și a avut un impact semnificativ asupra rezilienței și bunăstării sale mentale”, se mai precizează în document.

Mii de mesaje fără răspuns

Mama lui Beck a vorbit, în exclusivitate pentru BBC, unde a mărturisit că fiica ei a fost „la pământ” după luni de hărțuire. O dată a anchetei pentru a determina, în mod oficial, cum a murit tânăra încă nu a fost stabilită.

Ancheta Armatei Britanice a constatat că șeful ei, care, la fel ca toată lumea din raport, nu este numit, și-a dorit o relație cu ea. Se pare că sentimentele nu au fost reciproce, iar tânăra soldat avea deja un iubit.

În octombrie 2021, șeful ei i-a trimis peste 1.000 de mesaje WhatsApp și mesaje vocale. În luna următoare, aceasta a crescut la peste 3.500. Mesajele implicau controlul comportamentului. El a căutat, în mod constant, să se asigure că era singură și a spus clar că nu poate suporta gândul că ea este cu altcineva.

Inițial, Jaysley Beck și-a văzut șeful ca pe un prieten și a încercat să fie înțelegătoare, dar în săptămânile dinaintea morții ei i-a trimis un mesaj pentru a-i spune că nu mai face față situației.

„Este foarte semnificativ faptul că armata admite că hărțuirea sexuală la care a fost supusă această tânără în lunile înainte de moarte a fost un factor cauzal al decesului. Nu cunosc un alt caz în care acest lucru a fost admis. Arată, în mod evident, o preocupare enormă pentru familie”, a declarat avocata familiei, Emma Norton, de la Centrul pentru Justiție Militară.

În urmă cu doi ani, un raport al parlamentarilor a constatat că femeilor din forțele armate, care sunt victime ale hărțuirii și agresiunilor sexuale grave - printre alte acte - li se „nega dreptatea” printr-un proces de plângeri militare „îngrozitor de inadecvat”.

Ancheta armatei cu privire la moartea lui Beck detaliază modul în care superiorul ei era responsabil pentru alocarea sarcinilor și se asigura că lucrează împreună. Ea și-a exprimat temerile că el ar fi urmărit-o, prin intermediul telefonului mobil.

Baza militară Larkhill Camp FOTO BBC
Baza militară Larkhill Camp FOTO BBC

Cu o săptămână înainte de moartea ei, ea a părăsit un hotel în care amândoi erau cazați într-o călătorie de lucru din cauza comportamentului lui. Și-a sunat tatăl și a fost preluată de un prieten care a găsit-o „tremurând”, conform dovezilor date anchetei. Într-un mesaj, ea i-a spus șefului ei că se simte captivă, iar familia ei este îngrijorată.

Jaysley Beck s-a alăturat armatei când avea 16 ani și era foarte mândră să fie soldat. Familia ei din Oxen Park, Cumbria, a văzut mesajele șefului ei și a spus pentru BBC că adolescenta nu ar fi vrut să-i rănească sentimentele.

Poveștile cutremurătoare ale mamei sale

„Crezi că e cea mai ușoară soluție este să-l blochezi, dar nu poți să-ți blochezi șeful”, a spus mama fetei.

Și-a îndemnat fiica să raporteze comportamentul șefului ei, dar a fost reticentă din cauza modului în care armata a tratase o altă plângere de agresiune sexuală, cu câteva luni înainte.

Mama fetei FOTO BBC
Mama fetei FOTO BBC

Un incident în care Beck a fost implicată a avut loc noaptea târziu, într-un bar dintr-un centru de antrenament al Armatei. Raportul descrie cum tânăra a părăsit barul și s-a ascuns în toalete.

Mama ei își amintește cum fata a sunat-o a doua zi dimineață, relatând ce s-a întâmplat:

„Ea a spus că și-a pus mâinile între picioarele ei și a încercat să o apuce de la gât. A strigat să îi dea drumul. În noaptea aceea a dormit în mașina ei. Îi era teamă că, dacă s-ar fi culcat, el ar fi intrat în camera ei.”

Se spune că bărbatul implicat a primit o sancțiune minoră, fiind pus să îi scrie adolescentei o scrisoare prin care să îi ceară scuze. Beck nu avea nicio afecțiune de sănătate mintală diagnosticată și nu a căutat sprijin social de la nimeni din armată.

Raportul spune că măsurile de combatere a acestui tip de comportament au fost introduse ca parte a unei noi politici pentru forțele armate, în noiembrie 2022. Întrebată dacă regretă alegerea în carieră a fiicei sale, fără ezitare, mama ei răspunde că: „Da”.

Uniforma purtată de tânără FOTO BBC
Uniforma purtată de tânără FOTO BBC

Ea acuză personalul militar de lipsă de compasiune atunci când familia a vrut să petreacă timp în camera ei, în timp ce îi adunau lucrurile. De asemenea, a povestit că au încercat, fără succes, să dicteze cum ar trebui să fie aranjată înmormântarea ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite