Informaţii noi despre atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român: Ce arată un raport întocmit de armata SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gaura provocată de explozie pe puntea petrolierului Mercer Street FOTO Armata SUA via G4Media.ro
Gaura provocată de explozie pe puntea petrolierului Mercer Street FOTO Armata SUA via G4Media.ro

Armata SUA a prezentat informaţii noi despre atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român şi a unui agent de pază britanic.

Conform unui raport întocmit de experţi de pe portavionul USS Ronald Reagan, trei atacuri cu drone au vizat petrolierul Mercer Street în timp ce traversa pe 29-30 iulie Marea Arabiei către Fujairah, un oraş din Emiratele Arabe Unite situat în Golful Omanului.

Toate cele trei atacuri au fost purtate de armata iraniană. Primele două, eşuate, au avut loc pe 29 iulie. Cel de-al treilea s-a produs pe 30 iulie, provocând doi morţi şi o gaură cu un diametru de aproximativ 1,8 metri pe puntea petrolierului. Explozibilul folosit este destul de puternic, cunoscut drept RDX.

Raportul a fost realizat atât pe baza unor probe colectate de pe nava avariată, cât şi pe mărturiile membrilor echipajului care au supravieţuit atacurilor, transmite G4Media.ro.

Experţii americani sunt convinşi că atacurile au fost purtate de Iran. Ei citează ca probe, de exemplu, câteva fragmente dintr-o dronă, inclusiv o parte a unei aripi şi componente interne care sunt „aproape identice” cu componente ale unor drone iraniene capturate anterior. În plus, distanţa de pe coasta iraniană până la locul atacului se încadrează în raza de acţiune a dronelor armatei iraniene.

Echipajul a lansat mesaje de alertă în timpul atacurilor, dar ajutorul a venit prea târziu.

Iranul a respins cu tărie faptul că ar fi de vină de atacurile asupra Mercer Street, dar presa de la Teheran a invocat un act de răzbunare faţă de un raid al armatei israeliene împotriva unei baze aeriene din Siria. Mercer Street, ancorat între timp la Fujairah, este operat de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer.

Atacul împotriva Mercer Street a fost puternic condamnat de comunitatea internaţională, în special de G7, NATO şi UE.

„Toate dovezile disponibile arată în mod clar spre Iran. Nu există justificare pentru acest atac”, se menţionează într-o declaraţie difuzată de G7.

„Comportamentul Iranului, alături de sprijinul său pentru forţe intermediare şi actori armaţi nestatali, ameninţă pacea şi securitatea internaţională”, continuă declaraţia.

„Facem apel la Iran să pună capăt tuturor activităţilor care nu sunt coerente cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU şi facem apel la toate părţile să joace un rol constructiv în promovarea păcii şi stabilităţii regionale”, notează G7.

Israelul a avertizat deja că dispune de capacitatea de a acţiona de unul singur pentru a pedepsi atacul împotriva Mercer Street, în timp ce Statele Unite au promis un „răspuns colectiv”.

De cealaltă parte, regimul de la Teheran transmite ameninţări. „O spunem clar: ORICE acţiune impudentă împotriva Iranului va avea în schimb un răspuns DECISIV”, a scris joi pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite