Un nou protest în favoarea profesorilor la Budapesta: „Sunt aici pentru că nu putem continua așa“

0
Publicat:

"Suntem alături de profesorii noştri", "Fără profesori nu există viitor", se putea citi pe bannerele purtate de manifestanţi, mulţi dintre ei adolescenţi.

Foto AFP
Foto AFP

'Sunt aici pentru că nu putem continua aşa", a declarat pentru AFP Gabor Kovacs, un tânăr de 19 ani care a criticat lipsa cadrelor didactice, a materialelor educaţionale şi a condiţiilor salariale pentru profesori.

Elevul Virag Pek de 17 ani consideră că profesorii "sunt adevăraţi eroi deoarece continuă să lucreze în astfel de condiţii". Mai devreme în cursul zilei de miercuri, mii de demonstranţi au format un lanţ uman, iar studenţii au blocat temporar accesul la podul Margareta din centrul capitalei.

Salarii mici și condițiii proaste de muncă

În urmă cu o lună, mii de unguri au protestat la Budapesta împotriva salariilor mici şi a condiţiilor proaste de muncă ale profesorilor, într-un context de deficit de cadre didactice. Numărul posturilor didactice neocupate în şcolile primare şi gimnaziale din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit celor mai recente date oficiale.

Nemulțumirile dascălilor

Profesorii se plâng că au fost excluşi de la primirea ajutoarelor guvernamentale de care au beneficiat alte categorii sociale, precum pensionarii şi medicii, înaintea realegerii premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în luna aprilie.

Profesorii maghiari cer de mult timp, printre altele, salarii mai mari și o reducere a volumului de muncă. Deși nesupunerea civilă nu este o formă de acțiune reglementată din punct de vedere legal, educatorii au apelat la ea după ce dreptul lor la grevă le-a fost practic retras printr-un decret guvernamental în februarie.

De la începutul noului an școlar, elevii au organizat proteste în sprijinul profesorilor și al revendicărilor acestora, iar sindicatele profesorilor au făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg împotriva refuzului guvernului de a le interzice dreptul la grevă.

Miliarde de euro, blocate de Uniunea Europană

Guvernul spune că nu va putea satisface solicitările profesorilor decât atunci când Uniunea Europeană va debloca miliardele de euro destinate relansării economice după pandemie, bani care continuă să fie blocaţi. Budapesta a primit 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza suspiciunilor de corupţie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite