Ungaria a ajuns la un acord cu Gazprom pentru amânarea plăţilor

0
0

Compania de stat MVM din Ungaria a anunţat luni că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze din iarnă, transmite Reuters.

Gazprom a majorat livrarile către Ungaria în august, Foto: Shutterstock
Gazprom a majorat livrarile către Ungaria în august, Foto: Shutterstock

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani, precizează Agerpres.

După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream.

Potrivit agenţiei EFE, la sfârşitul lunii august, Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi.

,,Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze", a informat atunci şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook. ,,S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie", adăuga oficialul.

Astfel, factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 740 miliarde de forinţi (1,78 miliarde de dolari).

,,Pentru a atenua impactul creşterii preţurilor pe piaţă, MVM Group şi Gazprom au fost de acord cu amânarea plăţilor pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opţiunii de amânare a plăţii în contract sporeşte marja de manevră a MVM în finanţarea şi nivelul lichidităţii", se arată în comunicatul firmei ungare.

Creşterea notei de plată a importurilor Ungariei a majorat deficitul comercial, într-o perioadă în care exporturile ţării încetinesc din cauza problemelor din zona euro-principalul partener comercial.

Banca Centrală a Ungariei a avertizat că deficitul de cont curent este ,,în zona de pericol" şi a cerut Guvernului să stabilizeze finanţele.

Forintul, moneda cu cea mai slabă performanţă din Europa centrală, care s-a depreciat cu 13% numai în acest an, înregistra luni un nou nivel scăzut record, un euro fiind cotat la 425 de forinţi.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite