Un grup de emigranţi britanici l-a dat în judecată pe Juncker, din cauza Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de britanici din mai multe state UE l-a dat în judecată pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru că acesta nu permite negocierile neoficiale pentru Brexit, relatează BBC News.

Organizaţia non-profit Fair Deal for Expats (Un Acord Corect pentru Expaţi) a depus plângere împotriva lui Juncker la Curtea Europeană de Justiţie.

Grupul vrea lansarea imediată a discuţiilor despre implicaţiile Brexit asupra britanicilor care locuiesc în UE.

ONG-ul afirmă că „ordinul prezidenţial” al lui Juncker privind discuţiile pentru Brexit este un „ordin ilegal de reducere la tăcere”, care “trebuie anulat imediat”.

Firma de avocatură care îi reprezintă pe britanici în acest dosar, Croft Solicitors, a declarat pentru BBC că „nu există ordine prezidenţiale” în organizarea Comisiei Europene.

Un reprezentant al Fair Deal for Expats, Wynne Edwards, care locuieşte în Franţa, a declarat că „ordinal  lui Juncker este o tentativă de a influenţa discuţiile legitime privind Brexit în rândul cetăţenilor britanici, ceea ce reprezintă discriminare.

„Dacă germanii ar vrea să discute despre efectele Brexit asupra Germaniei, nu li s-ar interzice acest lucru”, a spus el.

Potrivit lui Edwards, îngrijirile medicale se numără printre principalele preocupări ale britanicilor care locuiesc în străinătate. El a evocat cazul unui britanic care a primit tratament pentru cancer în Franţa, după ce acesta i-a fost refuzat în Marea Britanie.

„Ar trebui să ni se permită să aflăm care sunt liniile trasate, ce este negociabil şi ce nu”, a adăugat Edwards.

„Le-am interzis comisarilor să poarte discuţii cu reprezentanţii Guvernului britanic – prin ordin prezidenţial, ceea ce nu este stilul meu”, a spus el într-un discurs din 28 iunie.

Juncker a insistat, de altfel, în repetate rânduri că nu vor exista niciun fel de negocieri până când UE nu va declanşa oficial procesul de retragere, invocând Articolul 50.

Premierul britanic Theresa May a promis că va activa articolul până la finalul lunii martie. Ea a cerut, însă, demararea unor „lucrări de pregătire” înainte de negocierile oficiale, pentru ca procesul de retragere a Londrei din blocul comunitar să decurgă fără probleme. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite