Cine este noul ministru de Externe al Ucrainei. „Un diplomat clasic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Ucrainei a aprobat, joi, numirea lui Andrii Sîbiha, propus pentru funcţia de ministru de Externe de preşedintele ucrainean Zelenski, după demisia lui Dmitro Kuleba.

Andrii Sîbiha, noul ministru de externe al Ucrainei/ FOTO:X
Andrii Sîbiha, noul ministru de externe al Ucrainei/ FOTO:X

Andrii Sîbiha, în vârstă de 49 de ani, un diplomat cu experienţă care nu are însă un profil public proeminent, preia frâiele Ministerului de Externe, înlocuindu-l pe Dmitro Kuleba, care a fost una dintre cele mai cunoscute figuri publice ale Ucrainei în Occident în ultimii ani.

Andrii Sîbiha, ocupase înainte postul de prim-vice-ministru de Externe. Diplomat de carieră, a lucrat timp de mai mulţi ani în biroul lui Zelenski, coordonând politica externă şi parteneriatele strategice. Înainte de asta, Sybiha a servit ca ambasador al Ucrainei în Turcia în 2016-2021, un post cheie chiar înainte de începerea războiului actual în februarie 2022. Surse apropiate biroului președintelui au declarat pentru POLITICO că Sybiha este „un diplomat puternic, clasic, foarte experimentat și a lucrat cu parteneri [internaționali] de la începutul invaziei” împotriva Ucrainei din februarie 2022.

Andrii Sîbiha s-a născut la Zboriv , ​​regiunea Ternopil , a absolvit Universitatea din Liov , secția relații internaționale. Vorbește fluent engleza și poloneză.

Noua conducere a Ministerului de Externe nu este de aşteptat să afecteze politica Kievului în mod semnificativ; pentru că Zelenski şi biroul său au preluat rolul principal în afacerile externe în timpul războiului cu Rusia.

Numirea adjunctului ministrului de externe ca principal diplomat al țării face parte din cea mai mare remaniere a guvernului Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, Zelenski spunând că țara are nevoie de „energie nouă”.

Liderul ucrainean, care se va duce în Statele Unite în această lună şi speră să prezinte un „plan de victorie” preşedintelui Joe Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de o „energie nouă” şi că această toamnă va fi importantă pentru Ucraina în război.

Dmitro Razumkov, un deputat din opoziţie, spune că noile numiri vor schimba prea puţin lucrurile, pentru că majoritatea deciziilor sunt luate în biroul lui Zelenski, căruia i-au fost conferite noi puteri de urgenţă considerabile în cadrul legii marţiale valabile pe timp de război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite