Un deţinut politic al regimului Lukaşenko a încercat să se sinucidă în sala de judecată. Motivul pentru care a recurs la acest gest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Un prizonier din Belarus, reţinut pentru că a participat la mitinguri anti-Lukaşenko, a încercat să se sinucidă chiar în sala de judecată, după ce a fost ameninţat că dacă nu va pleda vinovat, rudele şi vecinii săi vor fi cercetaţi penal, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, opozantul Stepan Latîpov şi-a tăiat gâtul în timpul unei şedinţe judecătoreşti de marţi. Bărbatul, care se afla după gratii, a urcat pe banca acuzaţilor, astfel încât paznicii să nu poată ajunge la el şi şi-a înfipt un pix în gât.

Înainte de a încerca să-şi pună capăt zilelor, el a spus că a fost presat să-şi recunoască vina şi ameninţat că dacă nu o va face, vor fi intentate dosare penale împotriva rudelor şi vecinilor săi.

„A fost ameninţat cu persecuţia familiei sale dacă nu se recunoaşte vinovat. Acesta este rezultatul terorii de stat, represiunilor, torturii din Belarus. Trebuie să o oprim imediat!”, a scris pe Twitter lidera opoziţiei aflată în exil, Svetlana Ţihanovskaia.

După ce s-a automutilat în timpul şedinţei judecătoreşti, bărbatul a fost dus de urgenţă la spital. Gărzile din apropiere nu au putut deschide cuşca prizonierului imediat, deoarece nu deţineau cheile potrivite, a informat presa independentă Nasha Niva.

Potrivit presei locale, Stepan Latîpov este în viaţă, însă nu se cunosc alte detalii despre starea lui de sănătate.

Stepan Latîpov a fost reţinut pe 15 septembrie, într-o curte rezidenţială din Minsk, care a ajuns să fie cunoscută de unii locuitori şi mass-media ca „Piaţa Schimbării”, în timp ce încerca să oprească poliţia şi muncitorii să şteargă o pictură murală care arăta culorile roşu şi alb ale steagului istoric al ţării, devenit simbol al opoziţiei.

Activistul a fost acuzat de organizare de proteste, opunere de rezistenţă la arestare şi de fraudă. De asemenea, a fost acuzat la televiziunea de stat că intenţionează să otrăvească poliţia. El a negat învinuirile care i se aduc.

El este unul dintre zecile de mii de bieloruşi care au fost reţinuţi pentru că au protestat împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din august anul trecut.

Sancţiunile occidentale împotriva regimului Lukaşenko s-au întărit după ce un avion Ryanair a fost deturnat săptămâna trecută la Minsk pentru ca autorităţile să-l aresteze pe un jurnalist şi blogger apropiat opoziţiei şi pe prietena sa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite