Un bărbat din Marea Britanie a fost bolnav de COVID-19 timp de 10 luni. „Mă gândeam că aş vrea să mor în somn, pentru că nu mai rezistam“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Dave Smith, 72 de ani, s-a infectat cu virusul la începutul pandemiei din Marea Britanie, în 2020. El a fost bolnav de COVID-19 timp de 10 luni. Este cea mai lungă infecţie activă cu SARS-CoV-2 înregistrată până în prezent.

În această perioadă, Smith, din Bristol, a avut 42 de teste PCR pozitive şi a fost internat în spital de şapte ori. El a spus: „Ori de câte ori m-am dus în stare gravă la spital, soţia mea a început să aranjeze o înmormântare. Ea a făcut asta de cinci ori”.

Într-un interviu în care şi-a dezvăluit pentru prima dată experienţa sa îngrozitoare el a mai spus în glumă: „Am chemat toată familia să facă pace între ei. Acum aş vrea să-mi fi ţinut gura”, scrie The Guardian.

Smith este un instructor auto pensionar şi s-a vindecat de boală cu acelaşi cocktail pe care l-a folosit şi Donald Trump. Conţine doi anticorpi - casirivimab şi imdevimab - care opreşte infectarea de celule noi.

Bărbatului i s-a acordat tratamentul printr-un program special, prin care se poate administra o terapie neautorizată dacă nu există alt tratament aprobat satisfăcător. În Marea Britanie, el nu este aprobat.

La fel ca Smith, majoritatea persoanelor cu infecţii persistente au niveluri scăzute de anticorpi neutralizanţi împotriva virusului, fie din cauza tratamentului recent pentru cancerul de sânge, fie din cauza unei afecţiuni moştenite care face ca celulele lor producătoare de anticorpi să fie defecte.

„Uneori mă gândeam că aş vrea să mor în somn”

Bătrânul a făcut chimioterapie în 2019 pentru a trata leucemia şi a fost declarat vindecat chiar când s-a infectat cu virusul. „Eram complet supt de energie şi mi-am pierdut simţul mirosului, care încă nu a revenit. Dar nu am făcut un test Covid până în aprilie, când m-au dus la spital pentru că aveam o infecţie în piept”, a spus Smith.

A fost trimis acasă după ce a primit un tratament cu antibiotice, dar a continuat să se simtă rău şi să nu poată ieşi din casă. A fost readus la spital în iulie pentru că era foarte slăbit.

În total, a fost internat de 7 ori.

„La un moment dat, am stat la pat două sau trei luni. Soţia mea a trebuit să mă spele şi să mă bărbierească în pat, pentru că pur şi simplu nu puteam să mă ridic. Uneori mă gândeam că aş vrea să mor în somn, pentru că pur şi simplu nu mai rezistam. Ajungi în punctul în care ţi-e mai frică de viaţă decât de moarte.”

Smith era pregătit să moară, vorbise cu rudele pentru a le spune la revedere, pregătise testamentul şi documentele necesare pentru soţia sa, dar totul s-a schimbat când a încercat tratamentul cu anticorpi.

La patruzeci şi cinci de zile după ce a primit medicamentul, Smith a primit un test PCR negativ. „Am deschis o sticlă de şampanie pe care o aveam în dulap, pentru că nu bem de obicei, dar acum era cazul. Apoi i-am sunat pe toţi, spunând: «Sunt negativ, sunt negativ»."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite