UE va sancţiona companiile implicate în traficul de migranţi orchestrat de regimul Lukaşenko. Von der Leyen: „O tentativă de destabiliza vecinii democratici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen luând cuvântul în Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen luând cuvântul în Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Comisia Europeană (CE) urmează să întocmească o „listă neagră” în vederea sancţionării companiilor de transport şi de turism implicate în traficul de migranţi către Uniunea Europeană organizat de regimul Lukaşenko, a anunţat marţi, în Parlamentul European (PE), preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a îndemnat Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Franţa, să se sezizeze şi să adopte rapid această iniţiativă legislativă „depusă azi (marţi, n. red.)”.

Migranţii care au sosit în ultimele săptămâni în Belarus, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, „sunt înşelaţi cu false promisiuni infame”, a denunţat şefa Executivului comunitar, potrivit AFP.

Potrivit lui von der Leyen, UE nu se confruntă cu o criză a migranţilor, ci cu o tentativă a liderului autoritar al Belarusului de destabilizare a vecinilor săi democratici.

„Acţiunile lui Lukaşenko sunt o tentativă de a crea o criză continuă, de a-şi destabiliza vecinii democratici. Aceste acţiuni fac parte dintr-un efort concertat de a destabiliza vecinătatea noastră europeană, inclusiv Ucraina şi Republica Moldova. Avem obligaţia să facem faţă acestei crize şi crizelor viitoare”, a spus preşedinta CE.

Şefa Executivului comunitar a precizat că UE îşi coordonează următoarele sancţiuni împotriva Belarusului împreună cu SUA, Canada şi Regatul Unit.

Ursula von der Leyen a propus triplarea fondurilor UE alocate Lituaniei, Letoniei şi Poloniei pentru protejarea frontierelor.

„Nu e o chestiune bilaterală a Poloniei, Lituaniei şi Letoniei cu Belarus. Uniunii Europene, ca întreg, i se face o provocare”, a explicat şefa CE.

Ursula von der Leyen a reiterat că UE nu recunoaşte regimul Lukaşenko, care este represiv cu propriul popor.

Ea i-a mulţumit totodată vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, pentru deplasările efectuate de acesta din urmă în ţările din care provin migranţii aduşi de Lukaşenko la frontiera UE.

Ca urmare a acestor deplasări, mai multe state din Orient au început să stopeze afluxul de migranţi spre UE via Minsk şi să opereze repatrieri.

Peste 100 de migranţi au părăsit Belarusul cu avionul, luni, după ce nu au reuşit să ajungă în UE.

Marţi, alţi migranţi aşteptau în zona de îmbarcare a Aeroportului din Minsk pentru a se întoarce în ţara lor.

Un prim grup de migranţi - peste 400 de irakieni - a părăsit joia trecută Belarusul şi s-a întors acasă.

Aleksandr Lukaşenko este suspectat că a organizat traficul cu migranţi împotriva blocului comunitar cu ajutorul omologului său rus Vladimir Putin pentru a se răzbuna pe sancţiunile primite din partea UE.

Varşovia a denunţat în mai multe rânduri un „război hibrid” al Minskului cu suportul Moscovei.

După ce Belarusul le-a promis o trecere uşoară în UE, mii de migranţi au rămas blocaţi la frontieră în condiţii dificile, la temperaturi sub zero grade în aceste zile.

Presa poloneză scrie că cel puţin 11 migranţi au murit la frontieră din vară încoace.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite