UE dezvăluie că cinci state din Caraibe au vândut 88.000 de „pașapoarte de aur” unor persoane care prezintă riscuri de securitate

0
Publicat:

Comisia Europeană declară că va revizui normele privind călătoriile fără viză după ce a fost dezvăluită amploarea comerțului cu cetățenie.

UE a scos la iveală sistemul de cumpărare de pașapoarte în spațiul comunitar FOTO Shutterstock
UE a scos la iveală sistemul de cumpărare de pașapoarte în spațiul comunitar FOTO Shutterstock

UE și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește securitatea în ceea ce privește comerțul cu „pașapoarte de aur" și a promis că va înăspri controalele în materie de vize după ce a dezvăluit că cinci state din Caraibe au vândut cetățenia a 88 000 de persoane din țări precum Iran, Rusia și China.

Un raport publicat miercuri de Comisia Europeană prezintă pentru prima dată adevărata amploare a comerțului cu pașapoarte din Caraibe. Mai multe țări vând cetățenie cetățenilor străini, cu prețuri începând de la 100.000 de dolari (82.326 de lire sterline) pe cap de locuitor.

Dominica, o insulă cu o populație de puțin peste 70.000 de locuitori, a emis 34.500 de pașapoarte, potrivit raportului. Numărul este de peste patru ori mai mare decât totalul dezvăluit anterior de guvernul Dominicăi. St Kitts și Nevis, cu o populație de 48.000 de locuitori, a emis 36.700 de pașapoarte, de două ori mai multe decât cele estimate până în 2018.

Cinci state din Caraibe - Antigua și Barbuda, Grenada, St Kitts și Nevis, Sfânta Lucia și Dominica - au eliberat 88.000 de pașapoarte între ele, potrivit The Guardian.

Anunțul vine după publicarea publicației Dominica: Pașapoartele Caraibelor, o investigație realizată de The Guardian și de alte organizații media în parteneriat cu Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), care a analizat în detaliu, fără precedent, sistemul de cetățenie prin investiție al Dominicăi.

Vânzarea de pașapoarte în Dominica a crescut vertiginos după 2015, când cetățenii unui număr de state din Caraibe au primit permisiunea de a călători în majoritatea statelor membre ale UE timp de 90 de zile pe an fără viză. St Kitts a ajuns la un acord privind călătoriile fără vize cu UE în 2009. În total, UE are acorduri de călătorie fără vize cu 60 de țări.

Comisia propune revizuirea reglementărilor, declarându-se îngrijorată de faptul că pașapoartele aurii ar putea permite „infiltrarea criminalității organizate, a spălării de bani, a evaziunii fiscale și a corupției".

Comisia dorește să aibă puterea de a suspenda scutirea de vize pentru țările care vând cetățenia unor cumpărători care nu au o „legătură reală" cu țara respectivă. În conformitate cu termenii sistemului Dominica, cumpărătorii nu trebuie să aibă o casă în Dominica și nici măcar să viziteze țara.

Pașapoarte vândute unor persoane care prezintă riscuri de securitate pentru UE

Într-o propunere prin care solicită Parlamentului European să adopte o nouă legislație, Comisia a declarat: „UE ar trebui să aibă posibilitatea de a suspenda scutirea de vize pentru o țară terță care alege să aplice un sistem de cetățenie a investitorilor prin care cetățenia este acordată fără nicio legătură reală cu țara terță în cauză."

Comisia a declarat că celor care au dobândit o a doua cetățenie li se permite să își schimbe numele și identitatea. Astfel de practici ar putea împiedica controalele la frontieră și punerea în aplicare a sancțiunilor sau a mandatelor de arestare ale Interpol.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Avem țări din cadrul regimului fără vize cu UE care vând pașapoarte destul de ieftin unor persoane care reprezintă riscuri de securitate sau potențiale riscuri de securitate pentru UE.”

„Uneori li se permite să își schimbe numele și identitatea de mai multe ori după ce obțin noua cetățenie și, bineînțeles, acest lucru reprezintă, de asemenea, riscuri de securitate pentru UE pe care trebuie să le analizăm."

Johansson a ridicat, de asemenea, preocupări în legătură cu migrația, spunând reporterilor că 150.000 de pasageri au folosit aranjamentele de călătorie fără viză pentru a intra în UE și apoi pentru a cere azil. „Bineînțeles că nu așa ar trebui să fie folosite călătoriile fără viză", a spus Johansson.

Raportul a precizat că rata de respingere a cererilor pentru Dominica și St Kitts și Nevis a fost „extrem de scăzută (între 3% și 6%), ceea ce, împreună cu timpii scurți de procesare (doar două luni în unele cazuri), ridică semne de întrebare în ceea ce privește rigurozitatea controlului de securitate".

De asemenea, a exprimat îngrijorări cu privire la naționalitățile deținătorilor de pașapoarte aurii, afirmând că majoritatea solicitanților provin din China și Rusia, Siria, Iran, Irak, Yemen, Nigeria și Libia - țări care au niveluri ridicate de corupție percepută.

”Accesul fără viză în UE nu ar trebui să fie folosit ca un produs comercial care să fie vândut și cumpărat", se arată în raport.

Jurnaliștii, comparați de premierul din Dominica cu teroriștii și piromanii

Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene care coordonează schimbările în materie de migrație, a declarat că regulile trebuie „ascuțite", cu o listă de „noi motive pentru suspendarea vizelor".

Călătoriile fără vize au adus beneficii Europei prin creșterea turismului și a călătoriilor de afaceri, dar trebuie să ne asigurăm că nu se face un abuz de cadrul nostru de politică în materie de vize", a adăugat Schinas.

Dominica a publicat numele a 7.700 de persoane care au primit cetățenia prin investiție (precum și alte căi, cum ar fi căsătoria) între 2009 și 2018. Cu toate acestea, analiza datelor bugetare de către The Guardian și OCCRP a sugerat că 19.000 ar fi putut deveni cetățeni între 2016 și 2022. Datele UE sugerează că până și această estimare este cu 80% sub cifra reală.

Dominica nu a răspuns la întrebări detaliate cu privire la sistemul său. Cu toate acestea, premierul Roosevelt Skerrit a apărat vânzarea de pașapoarte în două conferințe de presă ținute după ce a fost abordat pentru comentarii, descriind verificările de fond ale solicitanților ca fiind „robuste", candidații fiind supuși la „niveluri de diligență". De asemenea, el i-a comparat pe reporteri cu „teroriștii" și piromanii.

Călătoriile fără vize în țări precum UE și SUA reprezintă unul dintre principalele beneficii promovate de sistemele de cetățenie prin investiții din Caraibe.

Orice amenințare la adresa acestui privilegiu ar putea afecta direct cetățenii dominicani născuți în Republica Dominicană, așa cum s-a întâmplat în iulie, când Regatul Unit a retras călătoriile fără viză din fosta sa colonie, invocând „abuzul clar și evident al sistemului, inclusiv acordarea cetățeniei unor persoane cunoscute ca reprezentând un risc pentru Regatul Unit".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite