Eurostat: România, țara în care se construiește cel mai mult din UE

0
Publicat:

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, în luna august, cele mai multe creșteri anuale ale numărului lucrărilor din domeniul construcțiilor s-au realizat în România, unde procentul majorarilor s-a situat la 19,3%.

case in constuctie
Eurostat: România, țara în care se construiește cel mai mult din UE

Pe locul doi în acest clasament al creșterilor numărului de lucrări în construcții s-a situat Slovenia, cu 19% urmată de Spania, cu o majorare de 6,9%.

La polul opus, cel mai semnificativ declin al numărului de lucrări de construcții s-a înregistrat în Belgia, unde scăderea a fost de 6,5%, Finlanda cu minus 5,6% și Austria cu minus 3,1%.

Datele Eurostat arată că în august, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 0,7% în Uniunea Europeană, după ce în iulie se înregistrase un avans de 1% în zona euro şi de 0,8% în UE.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii în august au fost în România, unde creșterea înregistrată s-a situat la 4,7%, Polonia, unde acest procent s-a majorat cu 2,1% şi Cehia, cu 2%. La coada clasamentului se află națiunile care au înregistrat cele mai semnificative scăderi. În luna august, acestea au fost Belgia şi Ungaria, ambele înregistrând un declin puternic de  5%, Germania, unde s-a înregistrat un procent mai mic cu 2,4%, comparativ cu ultima perioadă înregistrată în datele Eurostat şi Austria, care a înregistrat un minus de 1,8%. 

Cu toate acestea, potrivit celor mai recente date analizate de către Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), modificările fiscale din domeniul imobiliarelor și al construcțiilor ar urma să afecteze masiv aceste piețe în lunile următoare, și se pot genera pierderi de până la șapte miliarde de lei pentru bugetul de stat.

În scrisoarea înaintată Guvernului României, Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) estimează că modificările fiscale propuse ce afectează industria de dezvoltări imobiliare și construcții pot duce la pierderi de 7 miliarde RON din veniturile generate anual la bugetul de stat, echivalând cu diminuarea volumului de afaceri cu 10-12%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite