UE ar putea acorda împrumuturi la dobânzi scăzute statelor membre în schimbul restructurării economiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imprumuturi mai ieftine, contra reforme
Imprumuturi mai ieftine, contra reforme

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a acorda statelor împrumuturi la dobânzi sub cele accesibile acestora pe piaţa financiară pentru a le încuraja să-şi restructureze economiile, a declarat un oficial de la Bruxelles pentru Bloomberg.

Un astfel de program ar trebui să încurajeze reforme pe piaţa muncii sau în justiţie, a spus oficialul european sub condiţia anonimatului, întrucât propunerea se află încă în faza de început.

Împrumuturi ar putea primi ţările mai mici care nu au un acces adecvat la piaţa financiară, în timp ce statele mai mari ar putea beneficia, în schimbul angajamentelor de reformă, de o libertate mai mare în privinţa ţintelor bugetare, a spus oficialul.

Reprezentanţii statelor membre vor vedea pentru prima dată proiectul săptămâna următoare, în cadrul unei întâlniri destinate pregătirii reuniunii din decembrie a liderilor UE. Şefii de stat sau premierii ţărilor membre intenţionează să stabilească cadrul pentru aşa-numitele angajamente contractuale, care vor suplimenta regulile bugetare existente ale UE.

Criza datoriilor suverane a determinat liderii UE să susţină intensificarea coordonării economice şi în privinţa reglementării. Zona euro a convenit noi reguli bugetare, a acceptat să transfere Băncii Centrale Europene supravegherea sectorului bancar şi s-a angajat să creeze un sistem comun pentru instituţiile de credit aflate în dificultate.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a evocat anul trecut perspectiva unor finanţări ieftine pentru ţările care se angajează să implementeze reforme. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că doar fonduri "limitate", de până la 20 de miliarde de euro, ar putea deveni disponibile pentru ţările care semnează contracte de reformă economică.

Dacă vor fi acceptate angajamentele contractuale, acestea vor fi destinate doar ţărilor care nu beneficiază de programe de ajutor financiar şi nu sunt sancţionate pentru dezechilibre macroeconomice, a spus oficialul UE.

Sursa fondurilor pentru împrumuturi nu a fost încă fixată. Printre posibilele surse se numără Mecanismul European de Stabilitate sau un nou vehicul financiar similar care să se împrumute de pe piaţa financiară. Planul ar putea include ţările din zona euro, dar şi pe cele care intenţionează să se alăture uniunii monetare, a spus oficialul.

citeşte şi:

José Manuel Barroso: David Cameron trebuie să accepte „viziunea lui Churchill despre Statele Unite ale Europei”

Actuala generaţie de lideri europeni trebuie să reactualizeze şi să îmbrăţişeze viziunea fostul premier britanic Winston Churchill privind fundamentarea unor State Unite ale Europei, a spus José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Comentariile oficialului au fost considerate o critică la adresa actualului premier britanic David Cameron, care şi-a declarat intenţia de a organiza un referendum privind apartenenţa Regatului la UE.

Fost cancelar german: „Marea Britanie este cea mai mare problemă a Uniunii Europene”

Marea Britanie este cea mai mare problemă care stă în calea dezvoltării Uniunii Europene şi care se opune măsurilor ce pot asigura supravieţuirea şi consolidarea blocului european, a avertizat fostul cancelar german Gerhard Schröder.

După 20 de ani de la Tratatul Maastricht, Europa caută să relanseze construcţia europeană

Douăzeci de ani au trecut de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht (1 noiembrie 1993), care a deschis calea spre o monedă unică în Europa.Acum Uniunea Europeană (UE) întâmpină dificultăţi în găsirea unui nou proiect mobilizator care să relanseze o construcţie europeană afectată de criză şi respingerea în creştere a cetăţenilor săi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite