UE a convenit să amâne un plan privind introducerea unei taxe corporative la nivelul uniunii, la presiunea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Uniunea Europeană a convenit să amâne un plan pentru o taxă corporativă la nivelul UE, la presiunea Statelor Unite şi pentru a facilita un acord la nivel global referitor la impozitarea corporaţiilor, dar Irlanda şi-a reiterat criticile faţă de reforma de amploare, transmite Reuters.

Cele mai mari 20 de economii din lume (G20) au aprobat sâmbătă un plan pentru o reformă globală a impozitului pe profit, care ar introduce un nivel minim de impozitare şi ar schimba modul în care companiile mari precum Amazon şi Google sunt impozitate, bazat parţial pe locul unde îşi vând produsele şi serviciile mai degrabă decât pe locul unde sunt înregistrate.

Reforma, dacă ar fi finalizată în octombrie, ar avea nevoie de aprobarea parlamentară în cele peste 130 de ţări care o susţin, inclusiv în Congresul SUA, unde s-ar putea confrunta cu opoziţia republicanilor.

Toate statele membre UE trebuie, de asemenea, să aprobe reformele fiscale - inclusiv acordul global prevăzut.

În încercarea de a elimina un posibil obstacol în calea acordului global, UE a cedat presiunii SUA şi a anunţat luni că  va amâna propriul plan pentru o taxă separată asupra vânzărilor online, despre care administraţia SUA se temea că ar fi putut duce la mai multe critici în Congresul SUA.

"Am decis să ne suspendăm activitatea privind noua noastră taxă digitală", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, la o conferinţă de presă la Bruxelles, menţionând că blocul va reevalua situaţia în toamnă.

Propunerea fiscală fusese planificată pentru mai târziu în iulie. Anunţul a coincis cu vizita secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la Bruxelles şi a urmat presiunilor repetate din partea acesteia în timpul unui summit G20 în timpul weekendului şi înainte de acest eveniment.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat jurnaliştilor că amânarea planului UE va facilita concentrarea asupra realizării ”ultimei etape” a acordului global.

Cu toate acestea, rămân unele obstacole împotriva acordului global, inclusiv trei ţări ale UE - Irlanda, Ungaria şi Estonia.

Irlanda a spus că nu poate sprijini pragul de 15% pentru impozitul global, care este menit să oprească multinaţionalele să caute cel mai mic nivel de impozitare, dar ar obliga Dublinul să-şi majoreze impozitul de 12,5%, care a contribuit la tragerea mai multor companii să îşi stabilească sediul central european în această ţară.

Yellen şi-a reiterat luni apelul către toate cele 27 de ţări ale UE de a se alătura acordului global.

Trebuie să punem capăt practicii corporaţiilor de transfer al veniturile către jurisdicţii cu impozite reduse şi trucurilor contabile care le permit să evite plata unui impozit echitabil”, a spus ea într-un comunicat.

Însă ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, nu pare să îşi fi schimbat criticile sale faţă de reformă. După o întâlnire cu Yellen, purtătorul de cuvânt al acestuia a spus că ministrul i-a repetat sprijinul Irlandei pentru schimbarea modului în care sunt impozitate multinaţionalele, dar şi opoziţia sa faţă de impozitul minim de 15%. Donohoe a spus, totuşi, că Irlanda a fost angajată în acest proces şi că este pregătită să se colaboreze în următoarele săptămâni cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care coordonează discuţiile privind reforma globală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite