Ucrainenii marchează 27 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Kiev depun flori la memorialul de la Kiev FOTO Reuters
Locuitorii din Kiev depun flori la memorialul de la Kiev FOTO Reuters

Ucrainenii au marcat vineri aniversarea a 27 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Mii de oameni au depus flori şi s-au rugat pentru cei care au murit în timpul şi după explozia nucleară produsă la 26 aprilie 1986.

Încă de la miezul nopţii, zeci de persoane au depus flori şi au aprins lumânări la monumentul victimelor de la Cernobîl din Slavutici, o localitate situată la 50 km de centrală unde trăiau mulţi angajaţi cu familiile lor, scrie France Press.

În capitala Ucrainei, rudele victimelor au participat la o ceremonie organizată în faţa unui memorial, eveniment la care au participat şi oficiali ucraineni. „Amintirea tragediei cheamă la unitate şi consolidarea eforturilor guvernului şi societăţii în vederea realizării proiectelor destinate să creeze un mediu sigur la Cernobîl”, a declarat preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici într-un comunicat emis vineri.

Un nou sarcofag la Cernobîl

Începând de anul trecut, autorităţile ucrainene au demarat lucrările de asamblare a unui nou sarcofag destinat să reducă pericolul unor scurgeri de substanţe radioactive.

După explozia de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, reactorul avariat a fost acoperit cu un sarcofag de beton, care în timp s-a fisurat.

Noua structură, care cântăreşte peste 20.000 de tone, este amenajată de consorţiu al unor grupuri franceze şi se preconizează că va fi ridicată până în 2015. Proiectul, estimat la 1,5 miliarde de euro, include echipamente de înaltă tehnologie pentru a efectua în condiţii de securitate deplină operaţiuni de decontaminare în interiorul reactorului avariat.

De nelocuit în următorii 20.000 de ani
 

Analiştii spun că Ucraina va cheltui miliarde de euro până când va găsi o metodă de a îngropa componentele reactorului, probabil sub straturi de roci de granit, scrie Reuters. Chiar aşa zona va rămâne de nelocuit pentru mii de ani. Întrebat cât va dura până când oamenii se vor putea reîntoarce în zonă, directorul fabricii Cernobîl Ihor Gramotkin a spus: „Cel puţin 20.000 de ani”.

În urma experimentului nereuşit de la Cernobîl, care s-a transformat într-o adevărată catastrofă, au murit 31 de persoane, potrivit oficialilor sovietici, însă bilanţul victimelor indirecte este mult mai mare din cauza expunerii la radiaţii.


 


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite