Ucrainenii au recucerit 2.500 de kilometri pătrați. Rușii încearcă cu disperare să oprească avansul Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene au cucerit, până la data de 9 septembrie, aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din zona Harkov, potrivit Institutului pentru Studiului Războiului, citat de HotNews.

 Ucraina avansează în fața Rusiei FOTO EPA-EFE
Ucraina avansează în fața Rusiei FOTO EPA-EFE

Volodimir Zelenski și comandantul-șef ucrainean Valery Zaluzhny au declarat joi că forțele ucrainene au eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați în perioada 1-8 septembrie. 

Armata ucraineană a continuat vineri să avanseze spre Kupiansk și spre Izium și a întreprins măsuri pentru a izola militarii ruși de la Izium. Forțele ucrainene pot distruge pozițiile rusești din jurul orașului Izium dacă taie liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) la nord și sud de orașul ucrainean. 

Dacă armata lui Zelenski reușește să întrerupă GLOC-urile rusești, atunci va putea crea un „cazan„ în jurul orașului Izium și va destrăma o parte din pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei, potrivit HotNews.

Moscova încearcă să oprească avansul armatei ucrainene

Kremlinul a trimis resurse militare pe linia orașului Harkov-Izium în încercarea a de stopa avansul armatei ucrainene.

Ministerul rus al Apărării și televiziunile ruse au publicat mai multe imagini cu forțele militare rusești care se îndreaptă spre orașele Kupyansk, Izium și spre Harkov. Însă, nu au recunoscut și succesele armatei ucrainene din zonă.

Forțele rusești au fost redistribuite din sudul regiunii Harkov pentru a întări regiunea Donețk și Axa Sudică pentru a face față amenințării contraofensivei ucrainene în regiunea Herson și pentru a relua operațiunile la vest de orașul Donețk.

Kremlinul nu difuzează, însă, succesele armatei ucrainene din regiunea Harkov, însă contraofensiva l-a făcut probabil pe Putin să convoace vineri o reuniunea cu cei mai importanți oficiali politici și de securitate ruși, conform Hotnews.

Cu toate acestea, Kremlinul nu a făcut public motivul reuniunii consiliului de securitate, însă purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu va discuta despre „situația din jurul Balaklya și alte evenimente din zona de operațiuni speciale”.

Mai mult decât atât, acesta a redirecționat toate întrebările referitoare situației din Ucraina către Ministerul rus al Apărării.

Situația din Herson

Contraofensiva ucraineană din regiunea Herson continuă simultan cu operațiunile ucrainene de pe linia Harkov. Armata ucraineană lovește zilnic pontoanele și trecerile de feribot rusești, fapt ce demonstrează un angajament pe termen lung de a distruge în mod constant GLOC-urile rusești care repar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite