Ucraina folosește inteligența artificială în lupta cu Rusia pentru a găsi ținte și trădători

0
Publicat:

De la vânătoarea de ținte la prinderea celor care încalcă sancțiunile, războiul din Ucraina este din ce în ce mai tehnologizat, scrie „The Economist“.

Inteligenta artificiala FOTO Shutterstock jpg

În ajunul atacului cu rachete al Ucrainei asupra podului Antoniv , o axă rutieră vitală din Hersonul ocupat până la malul de est al Niprului, serviciile speciale au studiat cu atenție mai multe rapoarte speciale.

Era vara anului 2022, iar Rusia se baza foarte mult pe pod pentru a-și realimenta trupele la vest de Nipru. Relatările conțineau cercetări legate de două lucruri: distrugerea podului ar putea produce panică în rândul soldaților ruși sau familiile lor de acasă? Și mai important, cum ar putea guvernul ucrainean să maximizeze lovitura dată moralului prin crearea unui „mediu informațional special”?

 Sviatoslav Hnijovski, fondatorul Institutului Open Minds din Kiev, descrie munca pe care a făcut-o echipa sa de cercetare pentru a genera aceste estimări folosind inteligența artificială (AI).

Algoritmii au cernut oceane de conținut de pe rețelele de socializare rusești și date socio-economice despre lucruri care variază de la consumul de alcool și mișcările populației la căutări online și comportamentul consumatorilor. AI a corelat orice schimbare cu evoluția sentimentelor „loialiștilor” și liberalilor ruși față de potențiala situație dificilă a soldaților țării lor.

Înarmată cu ChatGPT

Ucraina, depășită de Rusia, caută din ce în ce mai mult un avantaj AI prin utilizarea tehnologiei în diverse moduri. Un colonel ucrainean implicat în dezvoltarea de arme spune că proiectanții de drone interoghează în mod obișnuit Chatgpt ca „punct de plecare” pentru idei inginerești, cum ar fi tehnici noi de reducere a vulnerabilității la bruiajul rusesc. O altă utilizare militară a Inteligenței Artificiale, spune colonelul, care a solicitat anonimatul, este identificarea țintelor.

Pe măsură ce soldații și bloggerii militari au devenit, cu înțelepciune, mai atenți cu postările lor, căutările simple pentru orice indiciu despre localizarea forțelor au devenit mai puțin fructuoase. Cu toate acestea, prin perierea a numeroase imagini și texte, modelele AI pot găsi indicii potențiale, le pot pune cap la cap și apoi pot presupune locația probabilă a unui sistem de arme sau a unei formațiuni de trupe. Utilizarea acestei abordări „piese de puzzle” cu ajutorul AI permite Molfar, o firmă de informații cu birouri în Nipru și Kiev, să găsească de obicei între două și cinci ținte valoroase în fiecare zi, spune Maksim Zrajevski, analist al firmei. Odată descoperite, aceste informații sunt transmise rapid armatei ucrainene, ceea ce duce la distrugerea unora dintre ținte.

Stabilirea țintelor este ajutată de AI și în alte moduri. SemanticForce, o firmă lituaniană cu birouri la Kiev și Ternopil, un oraș din vestul Ucrainei, dezvoltă modele care, ca răspuns la solicitări de text, analizează textele și imaginile online sau încărcate. Mulți dintre clienții SemanticForce folosesc sistemul în scopuri comerciale pentru a monitoriza sentimentele publicului față de mărcile lor. Cu toate acestea, Molfar folosește modelul pentru a cartografia zonele în care este probabil ca forțele rusești să aibă un moral și provizii scăzute, ceea ce le-ar putea face o țintă mai ușoară. AI găsește indicii în imagini, inclusiv în cele din filmările cu drone, și în soldații care se plâng pe rețelele sociale.

De asemenea, adună indicii despre slăbiciunile militare rusești folosind un proxy viclean. Pentru aceasta, Molfar folosește ai SemanticForce pentru a genera rapoarte privind activitățile grupurilor de voluntari ruși care strâng fonduri și pregătesc pachete de îngrijire destinate secțiunilor de pe front care au cea mai mare nevoie. Algoritmii, spune Molfar, fac o treabă bună în a elimina postările potențial înșelătoare. (Conturile cu răsturnări de situație politice stridente sunt un indiciu.) Analiștii firmei sporesc uneori aceste informații prin utilizarea unui software care deghizează originea unui apel telefonic, astfel încât grupurile de voluntari ruși pot fi sunate de un personal care pretinde că este un rus dornic să contribuie. Zece dintre cei aproximativ 45 de analiști ai companiei lucrează la stabilirea țintelor și o fac gratuit pentru forțele ucrainene.

Și contrainformațiile folosesc AI

Utilizarea AI îi ajută pe spionii ucraineni să identifice persoanele pe care Oleksîi Danilov, până de curând secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare (CNSD), le descrie ca fiind „predispuse la trădare”. Ofertele de a câștiga bani prin realizarea de fotografii geolocalizate ale infrastructurii și ale activelor militare sunt adesea trimise pe telefoanele ucrainenilor, spune Dmitro Zolotuhin, fost ministru adjunct ucrainean pentru politica informațională. El însuși a primit recent un astfel de mesaj. Potrivit acestuia, persoanele care cedează tentației acestei „piețe a serviciilor de informații” sunt prinse în mod regulat de agenția de informații ucraineană SBU.

Folosind AI de la Palantir, o firmă americană, serviciile de contrainformații ucrainene pescuiesc legături interesante în bazine disparate de date. Imaginați-vă, de exemplu, un bărbat divorțat și îndatorat care riscă să își piardă apartamentul și custodia copiilor, care își deschide un cont bancar în străinătate și care este detectat cu telefonul în apropierea unui loc ulterior lovit de rachete. În plus față de astfel de conexiuni de puncte, AI efectuează „analiza rețelelor sociale”. Dacă, să zicem, ipoteticul divorțat are legături personale puternice cu Rusia și a început să primească apeluri de la o persoană a cărei utilizare a telefonului sugerează un statut social superior, atunci AI poate cuantifica scorul său de risc.

Identificarea celor care incalcă sancțiunile

În plus, analizarea rețelelor îi ajută pe anchetatorii ucraineni să identifice persoanele care încalcă sancțiunile impuse Rusiei. Prin conectarea datelor din registrele de nave cu înregistrările financiare deținute în altă parte, software-ul poate „străpunge vălul corporativ”, spune o sursă. Zolotuhin spune că hackerii furnizează agențiilor ucrainene caiete „absolut enorme” de date comerciale furate. Aceasta este o binefacere pentru combaterea încălcării sancțiunilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite