Ucraina: Experţii internaţionali îşi anulează deplasarea la locul prăbuşirii avionului malaysian, din cauza violenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti pro-ruşi la locul catastrofei
Separatişti pro-ruşi la locul catastrofei

Poliţiştii neînarmaţi olandezi şi australieni prezenţi în estul Ucrainei şi-au anulat duminică deplasarea la locul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, din cauza confruntărilor între rebelii proruşi şi trupele ucrainene care au lc în zonă, a indicat un responsabil al misiunii OSCE la faţa locului, citat de Reuters.

Tiruri de artilerie se auzeau duminică la aproximativ un kilometru de locul catastrofei, de unde se ridica un fum negru, potrivit unui fotograf AFP, care a văzut oameni fugind. Un punct de control rebel aflat în apropiere a fost abandonat.

La zece zile de la prăbuşirea avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, fragmente de cadavre şi fuzelaj zac în continuare pe jos la locul catastrofei, la care inspectorii au doar un acces limitat.

Un grup de 30 de experţi medico-legali olandezi şi poliţişti neînarmaţi din această ţară şi din Australia se pregăteau să meargă la locul catastrofei duminică dimineaţa, dar au renunţat din motive de securitate.

"Confruntările continuă. Nu ne putem asuma riscuri", a declarat Alexander Hug, conducătorul Misiunii OSCE din regiune.

"Situaţia în domeniul securităţii pe drumul către locul (catastrofei) este inacceptabilă pentru o misiune de observatori neînarmaţi", a subliniat el, adăugând că aceştia ar putea să încerce din nou luni să ajungă la locul prăbuşirii avionului.

Ministerul olandez al Justiţiei a subliniat, la rândul său, că nu există un "acces sigur" pentru cei 30 de experţi în medicină legală olandezi, care vor rămâne pentru moment la Doneţk, capitala provinciei.

"Situaţia este prea instabilă pentru a lucra la locul prăbuşirii", subliniază ministerul olandez într-un comunicat.

Cu puţin timp înainte de această intensificare a tensiunilor, Guvernul malaysian a anunţat un acord cu separatişti proruşi din estul Ucrainei asupra mobilizării unei misiuni internaţionale de poliţie în vederea securizării locului şi permiterii efectuării unei anchete independente.

Această misiune va fi alcătuită din 68 de poliţişti malaysieni, care urmează să plece miercuri de la Kuala Lumpur către locul catastrofei, dar şi din forţe olandeze şi australiene, două dintre ţările care au înregistrat cel mai mare număr de victime, respectiv 193 şi 28 de cetăţeni, a anunţat Guvernul malaysian într-un comunicat.

De asemenea, trupe olandeze şi australiene se află de câteva zile în aşteptare să plece către Ucraina.

Olanda conduce procesul de identificare a victimelor şi ancheta cu privire la cauzele prăbuşirii Boeingului 777 Malaysia Airlines, doborât de o rachetă.

Mai multe elemente au determinat Kievul şi Occidentul să-i arate cu degetul pe rebelii proruşi şi pe protectorii lor de la Kremlin.

O echipă maedico-legală olandeză a fost deja la locul catastrofei, dar nu şi poliţia criminalistică însărcinată cu ancheta, din motive de securitate.

Numeroase cadavre au fost trimise deja în Olanda, unde o primă victimă a fost identificată sâmbătă. Dar lipsesc 71 de cadavre.

Activităţile sunt complicate de confruntările armate dintre loialişti şi separatişti, care se intensifică în regiune, în pofida unui armistiţiu fragil în zona prăbuşirii avionului.

În acest context, securizarea locului este considerată crucială, dar misiunea este delicată, insurgenţii proruşi şi Moscova fiind mai degrabă reticenţi faţă de prezenţa unor străini înarmaţi în zona de conflict.

Australia a insistat duminică asupra caracterului "neameninţător" al acestei forţe.

În ceea ce priveşte mobilizarea unei misiuni de poliţie negociate între Kiev, Haga şi Canberra, staţionarea ei urmează să fie aprobată de către Parlamentul ucrainean într-o sesiune extraordinară, cu uşile închise, joi.

Potrivit presei olandeze, şefii diplomaţiilor olandeză Frans Timmermans şi australiană Julie Bishop ar putea să vină luni la Kiev pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor ucrainene să devanseze acest vot, Bishop apreciind că este prevăzut "prea târziu".

"Tot ceea ce vrem este securizarea locului, pentru ca să poată să fie inspectat în detaliu, şi culegerea tuturor fragmentelor", a subliniat Bishop, pentru postul de televiziune Channel Ten, la Amsterdam.

Insurgenţii proruşi, criticaţi cu virulenţă în întreaga lume pentru modul în care au gestionat locul catastrofei şi pentru "tratamentul" aplicat cadavrelor, au anunţat că un vagon cu bunurile personale ale victimelor a fost predat autorităţilor olandeze.

Vagonul a fost sigilat şi este pregătit să părăsească "republica populară" de la Doneţk, a anunţat Serghei Kavtaradze, un lider separatist.

Pe teren, armata ucraineană, care a preluat săptămâna aceasta controlul asupra mai multor oraşe importante din zonă, avansează către Doneţk, capitala regiunii şi bastionul separatiştilor.

Tituri de artilerie puternice şi numeroase se apropiau tot mai mult de oraş, în centrul căruia se auzeau rafale de puşti de tip Kalaşnikov.

Vladimir Putin ar putea fi chemat în instanţă

O firmă londoneză de avocatură intenţionează să-l dea în judecată pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru implicare în doborârea avionului malaysian cu aproape 300 de oameni la bord în Ucraina. Avocaţii de la McCue & Partners au mers la Kiev pentru a discuta detaliile procesului, scrie
„Sunday Telegraph“.

„Au existat discuţii legate de un proces civil împotriva Malaysia Airlines, însă responsabilitatea atacului nu este doar a separatiştilor care au doborât avionul, cauzând moartea a sute de victime inocente, ci şi a celor care le-au oferit sprijin material şi financiar, fie companii, fie persoane fizice", au precizat avocaţii.

"Echipa noastră colaborează cu partenerii din Ucraina şi Statele Unite pentru a determina dacă pot fi deschise acţiuni legale împotriva făptaşilor", au adăugat aceştia.

Avocaţii  susţin că procesul ar urma să dovedească implicarea oficialilor din Rusia, inclusiv a preşedintelui Vladimir Putin, în tragedia din estul Ucrainei.

SUA acuză că Rusia continuă să-i înarmeze pe rebeli

Pe de altă parte, Casa Albă a dat publicităţii, sâmbata, cel mai dur mesaj de blamare de până acum al preşedintelui rus Putin privind doborârea avionului aparţinând companiei „Malaysia Airlines” în Ucraina de est, declarând că probele acumulate arată cert că ruşii sunt de vină de prăbuşirea avionului.

Învinuirea a fost făcută publică în aceeaşi zi când oficialii Pentagonului au spus că Moscova pregătea transferul unui sistem sofisticat de rachete pentru separatiştii pro-ruşi în Ucraina.

Oficialii americani au declarat că în timp ce Rusia în trecut a transportat rachete pentru bombardament peste hotare, acum ei sunt în posesia de probe că Rusia pregătea transferul de rachete mai puternice, mai sofisticate rebelilor care în ultimele săptămâni au probleme în a riposta armatei ucrainene.

Cu o zi înainte, administraţia Obama a învinuit armata rusă că a utilizat artileria de pe teritoriul său pentru a opri trupele guvernamentale ucrainene.

Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest,a repetat învinuirile SUA privind faptul că Rusia au furnizat armament greu forţelor separatiste, inclusiv armament antiaerian, cum ar fi sisteme „SA-11”, care conform oficialilor, au fost folosite pentru doborârea avionului „Malaysia Airlines” săptămâna trecută. „Noi la fel am concluzionat că Vladimir Putin şi ruşii sunt vinovaţi de această tragedie,” a conchis Earnest.

Earnest a declarat că Preşedintele Barack Obama considera că întreaga lume va percepe doborârea avionului ca „un punct de turnură”, care ar atrage atenţia asupra acţiunilor ruse, care au fost ignorate pe scară largă până acum. „Dacă însuşi ruşii au apăsat pe trăgaci sau separatiştii ruşi antrenaţi de ruşi – e acelaşi lucru în esenţă; în final toate sforile duc la Vladimir Putin,” Dl. Earnest a menţionat.

La Pentagon, colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt a Departamentului pentru Apărare, a menţionat că Rusia intenţionează să furnizeze rachete sol-sol foarte puternice în timpul apropiat rebelilor.

„Noi ştim că ei au furnizat tancuri, artilerie, sisteme multiple de lansare a rachetelor. Noi avem indicii că ruşii intenţionează să furnizeze sisteme de rachete multiple mai puternice şi mai sofisticate în timpul apropiat,” colonelul Warren a menţionat. ”Noi credem că ei sunt capabili să transfere acest echipament în orice timp şi la orice moment necesar.”

Rusia ceva timp în urmă au furnizat separatiştii ucraineni cu sisteme de rachete mai uşoare, calibru 120 mm sol-sol, a adăugat oficialul american.

Rachetele pe care Rusia se presupune că le furnizează sunt mai mari şi capabile să cauzeze un prejudiciu cu mult mai mare.

Focul de artilerie de pe teritoriul rus pe teritoriul ucrainean, a menţionat colonelul Warren, demonstrează că Moscova continuă să agraveze violenţele împotriva guvernului ucrainean.

Colonelul Warren a refuzat să dea detalii privind intensitatea focului de artilerie dus din Rusia spre Ucraina, dar a spus că au fost deja „câteva precedente”. Colonelul Warren a menţionat că nu este la curent dacă a existat vreun schimb de focuri din partea ucraineană ca răspuns la focul de artilerie de pe teritoriul rus.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite