Ucraina dezvoltă rachete cu rază lungă ce pot lovi Kremlinul

0
Publicat:

Datorită armelor de producție internă pe care Ukroboronprom le dezvoltă astăzi, Ucraina poate ajunge nu numai la Engels, la aerodromul unde au avut loc explozii în noaptea de duminică, 25 decembrie, ci și la Moscova, potrivit generalului ucrainean Mikola Malomuj.

Ucrainenii au atacat baze militare din Rusia FOTO Captură
Ucrainenii au atacat baze militare din Rusia FOTO Captură

„Astăzi, complexul nostru industrial de apărare a instalat deja linii pentru producția de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune care pot lovi la o distanță de până la 1.000 km și, cel mai important, acestea sunt drone care zboară 600 km, 800 km și 1.200 km“ , a spus ofițerul în timpul unei emisiuni pe canalul Espresso TV. „Putem ajunge nu numai la Engels, ci și la Moscova și nu numai. Prin urmare, Ministerul Apărării al Ucrainei continuă să mărească această resursă," a continua acesta.

Potrivit lui Malomuj, un atac asupra instalațiilor de la Kremlin este posibil atunci când forțele ucrainene demarează o operațiune ofensivă de nivel strategic.

„Dar va fi în cel mai crucial moment ”, a spus Malomuj.

Mai mult, el crede că dictatorul belarus Alekandr Lukașenko înțelege că Ucraina va lovi inevitabil facilitățile militare de pe teritoriul Belarusului.

În noaptea de 25 decembrie, pe aerodromul rusesc din Engels, unde se află avioanele de luptă rusești, pe care ocupanții le folosesc pentru a lovi Ucraina, exploziile au răsunat din nou - pentru a doua oară într-o lună și de la începutul războiului pe scară largă. Ministerul rus al Apărării a anunțat că trei militari au murit și patru au fost răniți.

Primele explozii au avut loc la aeroport, care se află la 700 km de granița cu Ucraina, pe 5 decembrie.

Drone ucrainene

Există speculații că ucrainenii au dezvoltat o dronă de atac cu o rază de acțiune uimitoare de 1.000 km. La sfârșitul lunii trecute, un militar ucrainean a spus că arma a fost deja folosită împotriva armatei ruse. Dacă este corect, asta înseamnă că o mare parte din teritoriul european al Rusiei este acum la îndemâna Ucrainei. Și că avantajul asimetric de care s-a bucurat Rusia până acum, adică capacitatea de a lansa în siguranță rachete de croazieră din interiorul ţării, este amenințată.

Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, relatează Ukrinform.

Niciodată până acum dronele ucrainene nu s-au aventurat atât de departe pe teritoriul Rusiei. Loviturile nu au fost recunoscute oficial de Kiev, dar postări ale mai multor responsabili ucraineni de pe Tweeter nu lasă prea mult loc interpretărilor.

A spune că este cel mai curajos atac este un pic exagerat, dar este adevărat că este prima dată când armata ucraineană demonstrează că dispune de arme care pot ajunge atât de departe”, explică Jeff Hawn, un specialist în probleme militare rusești și consultant extern pentru Institutul New Lines, un centru american de cercetare geopolitică.

În urma loviturilor, speculațiile despre tipul de dronă capabilă să lovească ținte din apropiere de Moscova au crescut. Moscova susține că este vorba despre o armă din perioada sovietică.

E posibil ca ucrainenii să-și folosească stocul de Tupolev Tu-141 de la sfârșitul anilor 1970-1980, modernizând aceste drone prin echiparea lor cu rachete”, declară Jeff Hawn. Inițial, Tu-141 a fost folosită ca dronă de recunoaștere cu rază lungă de acțiune, dar „nu e greu, mai ales pentru o țară precum Ucraina, să o modernizeze pentru a face din ea o armă”, asigură expertul american. Ucraina are, de fapt, o experiență vastă în inginerie deoarece țara „era lider în fabricarea de rachete în cadrul blocului sovietic”, își amintește Jeff Hawn.

Modernizarea Tu-141 nu este singura ipoteză. „Kiev a anunțat în urmă cu câteva luni că o dronă militară cu rază lungă de acțiune 100% ucraineană va fi gata până la sfârșitul acestui an. Nu e exclus să fie vorba chiar de această nouă armă”, apreciază Huseyn Aliyev, specialist în domeniul conflictului ucrainean-rus la Universitatea din Glasgow.

Dispozitivul poate fi „asemănător cu dronele kamikaze iraniene folosite de Rusia, dar mai dezvoltat”, afirmă acest expert. Aceste arme ar fi menite să lovească și să distrugă infrastructura militară sau civilă, dar ar putea zbura mult mai departe decât dronele iraniene. „Pot acoperi o rază de acțiune de până la 1.000 km”, spune Jeff Hawn.

„Utilizarea acestor drone cu rază lungă de acțiune a luat în mod clar Rusia prin surprindere”, continuă Huseyn Aliyev. Succesul atacurilor asupra unor ținte la fel de strategice precum cele două baze aeriene demonstrează că Moscova a fost luată prin surprindere.

Dacă aceste drone sunt de fapt modele noi „fabricate în Ucraina”, capacitatea de a viza puncte strategice din Rusia va depinde de capacitatea Ucrainei de a le produce rapid. „Deoarece acestea sunt primele drone militare cu rază lungă de acțiune, cred că va fi necesar să așteptăm puțin înainte ca Ucraina să le poată fabrica în număr suficient de mare pentru a avea un impact decisiv”, estimează Huseyn Aliyev.

Deficiențele apărării rusești

Teoretic, bazele Riazan și Engels-2 ar trebui să fie zone foarte protejate militar deoarece „adăpostesc bombardiere strategice, foarte limitate ca număr în armata rusă și folosite pentru a transporta bombe pe distanță lungă.

Posibil că acolo se află și arme nucleare”, potrivit lui Huseyn Aliyev. Faptul că două avioane de acest tip au fost avariate în timpul atacului cu drone constituie „o lovitură foarte grea pentru Moscova”, continuă expertul de la Universitatea din Glasgow. Mai presus de toate, acest eșec demonstrează „gravele deficiențe în protecția unor importante puncte militare din Rusia”, continuă Jeff Hawn.

Într-adevăr, protejarea împotriva acestui tip de atac constituie baza apărării antiaeriene. „Aceste drone sunt destul de lente și zboară la altitudine joasă pe o distanță foarte mare, ceea ce le face ținte destul de ușor de doborât”, spune Huseyn Aliyev.

Pentru unii observatori, acest succes ucrainean ar putea avea un impact asupra războiului. Aceste lovituri au scos la iveală deficiențele apărării rusești și ar putea încuraja Kievul să le multiplice pentru a viza punctele din care Rusia efectuează lovituri masive cu rachete care au terorizat populația ucraineană timp de săptămâni întregi.

„Ideea ar fi să fie măcar redus ritmul acestor bombardamente rusești”, explică Jeff Hawn. Dar dacă aceste ultime atacuri au fost efectuate cu Tu-141 modernizate, Ucraina trebuie să le folosească cu parcimonie, căci stocurile sunt probabil limitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite