Ucraina confirmă folosirea unei noi drone în Marea Neagră, care poate călători cu peste 100 km/h

0
Publicat:

Ucraina a declarat că a început să folosească o nouă dronă de suprafață, despre care susține că este „cel mai rapid obiect din Marea Neagră” în eforturile sale de a distruge mai multe nave de război rusești.

 Drona, cel mai rapid obiect din Marea Neagră FOTO X (Twitter)
Drona, cel mai rapid obiect din Marea Neagră FOTO X (Twitter)

Existența noii drone nu a fost făcută publică până acum, a informat publicația ucraineană Pravda.

Drona a fost prezentată public pentru prima dată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, luni, la televiziunea ucraineană, potrivit Euromaidan Press.

Raportul arată că aceasta participă activ la operațiunile împotriva navelor rusești în Marea Neagră, notează Business Insider.

Drona poate merge cu aproape 112 de kilometri pe oră, potrivit United24, o platformă de donații, creată de guvernul ucrainean pentru a permite oamenilor să doneze bani în scopul susținerii eforturilor de război.

Cel mai rapid obiect din Marea Neagră

United24 a descris „Cazacul Mamai” drept o armă fabricată de Ucraina pentru „distrugerea navelor inamice în Marea Neagră pe care nimeni nu le-a văzut până acum”.

Viteza sa îl face „cel mai rapid obiect din Marea Neagră”, a spus platforma. Drona de 6 metri are, de asemenea, o cameră de supraveghere și o platformă prin satelit deasupra, a spus United24. Este antiglonț „ceea ce face dificilă distrugerea ei prin lovituri”.

Nu este clar câte astfel de drone deține Ucraina sau dacă au fost folosite până acum în atacuri. Ucraina a vizat navele și echipamentele rusești de la Marea Neagră, ca parte a luptei împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, care a început în februarie 2022.

Controlul Rusiei asupra Mării Negre

Au fost confirmate atacuri multiple asupra navelor și locațiilor rusești, iar până în octombrie Rusia și-a mutat multe dintre navele sale din portul său principal de la Marea Neagră în ape mai sigure. Un expert la acea vreme spunea că Rusia „și-a pierdut controlul” asupra Mării Negre.

În ciuda acestui fapt, atacurile ucrainene asupra navelor rusești au continuat. Miercuri, Grant Shapps, ministrul apărării din Regatul Unit, a declarat că „în ultimele 4 luni 20% din flota Rusiei de la Marea Neagră a fost distrusă”.

Rusia a confirmat, săptămâna aceasta, că un atac ucrainean a avariat una dintre navele sale într-un port de la Marea Neagră, spunând că marea navă de debarcare Novocherkassk a fost lovită de rachetele ghidate ale Ucrainei.

Ucraina a desfășurat, de asemenea, drone de mare, precum drona sa „Sea Baby”.

Cazacul Mamai face parte dintr-un arsenal din ce în ce mai mare de arme și echipamente fabricate în Ucraina, deoarece țara încearcă să-și reducă dependența de armele donate de aliații săi. Acest efort include creșterea producției de rachete, drone și muniție și fabricarea propriilor obuziere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite