Ucraina cere Crucii Roșii să îi ajute pe prizonierii din Olenivka. Acuzațiile aduse de Zelenski

0
Publicat:

Ucraina cere Crucii Roșii să îi ajute pe prizonierii ucraineni din închisoarea Olenivka din Doneţk, aflată sub controlul autorităților pro-ruse încă din 2014.

Închisoarea Olevnika Captură Youtube
Închisoarea Olevnika Captură Youtube

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrei Yermak, a cerut ca închisoarea Olenivka din Doneţk să fie vizitată de Crucea Roşie în termen de trei zile, scrie BBC.

"Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieţi omeneşti", a scris el pe Twitter.

Luna trecută, Crucea Roşie a încercat să obţină acces în tabără, dar a declarat că a fost refuzată de autorităţile ruse.

Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităţilor susţinute de Rusia în Doneţk din 2014, iar condiţiile ar fi extrem de proaste.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost ucişi în atacuri cu rachete în tabără, pe care ambele părţi şi le-au atribuit reciproc. Kievul a declarat că închisoarea a fost ţinta Rusiei pentru a distruge dovezile de tortură şi ucidere, în timp ce Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene.

Printre cei reţinuţi la locul de detenţie se numără membri ai batalionului Azov, care au fost ultimii apărători ai oraşului Mariupol şi pe care Rusia a încercat să îi prezinte drept neonazişti şi criminali de război.

Yermak a declarat că a ridicat problema misiunii în timpul unei videoconferinţe cu oficiali ai CICR şi ai altor organizaţii internaţionale.

El a cerut ca deplasarea să fie efectuată până luni.

"Ucraina... va contribui la această misiune în toate modurile posibile", a declarat el pe Telegram, adăugând că nu înţelege de ce nu a fost încă organizată o misiune de inspecţie la Olenivka.

Zelenski acuză Crucea Roșie de inacțiune

Preşedintele Volodimir Zelenski a reluat apelurile şi a acuzat Crucea Roşie de inacţiune, spunând că are "obligaţii, în primul rând de natură morală".

În discursul său de joi noaptea, Zelenski a declarat că, în opinia sa, Crucea Roşie "nu este un club cu privilegii, unde cineva primeşte un salariu şi se bucură de viaţă".

El a declarat că ar putea fi organizată o misiune în lagărul de prizonieri similară celei a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat în august centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

"Dar este nevoie de lideri", a spus Zelenski, într-o critică voalată la adresa Crucii Roşii. "Crucea Roşie poate face acest lucru. Dar trebuie să încercaţi să faceţi să se întâmple".

CICR a fost contactat pentru comentarii.

Luna trecută, directorul general al organizaţiei, Robert Mardini, a declarat că se poartă discuţii cu autorităţile ruse în legătură cu accesul la Olenivka - dar în cele din urmă au fost refuzate.

"Negociem în fiecare zi pentru a avea acces deplin la toţi prizonierii de război", a declarat el reporterilor. "Este în mod clar o obligaţie absolută a părţilor de a permite accesul CICR la toţi prizonierii de război."

De asemenea, în discursul său de joi, preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina va sărbători vineri Ziua Apărătorilor, care a devenit sărbătoare naţională în 2014 după invazia Rusiei în Crimeea.

"Mâine vom sărbători cu siguranţă... una dintre cele mai importante zile ale noastre. Sărbătoarea tuturor războinicilor noştri - din cele mai vechi timpuri până în prezent, de la cazaci la rebeli, de la toţi aceştia până la soldaţii armatei moderne", a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite