Ucraina avertizează Belarusul. Mesajul transmis armatei și populației

0
Publicat:

Forțele Armate ale Ucrainei au făcut apel la armata și poporul din Belarus să nu urmeze ordinele conducerii și să nu se alăture războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Armata ucraineană cere poporului belarus să nu devină părtaș la crimele de război Foto: Profimedia
Armata ucraineană cere poporului belarus să nu devină părtaș la crimele de război Foto: Profimedia

„În declarațiile sale, Lukașenko vorbește despre amenințări militare inexistente și despre disponibilitatea pentru acțiuni preventive. Este evident că prin aceasta încearcă să acopere posibilitatea ca țara dumneavoastră să se alăture războiului împotriva Ucrainei. Ordinul de a avansa va fi primit de către un grup comun și chiar dacă personalul militar din Belarus refuză să lupte împotriva poporului fratern ucrainean, atunci partea rusă a grupării comune îi-ar putea atrage şi pe ei”, au transmis forțele ucrainene, într-un videoclip publicat pe Facebook, potrivit Ucrainean National News.

Totodată cetăţenii din Belarus sunt îndeamnați „să nu se supună ordinelor conducerii lor de a intra în război împotriva Ucrainei".  

Dacă armata belarusă va sprijini agresiunea rusă, vom răspunde. Vom răspunde la fel de dur precum răspundem tuturor ocupanților de pe teritoriul Ucrainei folosind întregul arsenal de arme, cu lovituri împotriva țintelor militare de pe teritoriul țării voastre. Noi nu vrem asta! Facem apel la toți cetățenii belaruși să nu respecte ordinele conducerii voastre de a intra în războiul împotriva Ucrainei, care este o crimă conform Constituției Republicii Belarus și a normelor dreptului internațional”, adaugă forțele armate ucrainene.

Totodată, ei fac apel la poporul belarus să nu devină părtași la crimele de război pe care armata rusă le-a comis deja în Ucraina.

Vă îndemnăm să nu vă îngropați fiii, soții, tații, frații pentru ambițiile și teama ca Putin și Lukașenko să-și piardă puterea. Dictatorii trec în uitare, criminalii de război ajung cumva pe bancă, zidurile cad, și Kremlinul etern. Imperiile se prăbușesc, rămân popoare, oameni obișnuiți care pot fi prieteni sau dușmani.

Dacă ești cumva forțat să treci granița ucraineană-belarusă cu armele în mână - nu te folosei de arme. Oprește-te, punele jos și așteaptă reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest caz, nimeni nu va trage în tine. Trebuie să faci alegerea corectă. Suntem siguri că o vei face. Trăiască Belarus! Slavă Ucrainei!", mai arată sursa citată.

Recenta desfăşurare de către Rusia a mii de soldaţi şi sute de vehicule blindate în Belarusul vecin a alimentat noi temeri în Ucraina că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea lansa un nou front în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.  

În februarie, forţele ruse au pătruns în nordul Ucrainei dinspre oraşul Gomel din sudul Republicii Belarus, nu departe de Kiev. În prezent, observatori constată o activitate militară sporită în această zonă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite