Ucraina acuză forțele din Rusia că au ucis și dezmembrat un prizonier de război

0
Publicat:

Dmitro Lubineţ, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, solicitat duminică 4 august Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ONU să deschidă o investigație după ce o imagine cu un prizonier de război ucis și dezmembrat a fost distribuită intens online sâmbătă 3 august.

Rusia e acuzată de zeci de crime de război FOTO Facebook/Volodymyr Zelenski
Rusia e acuzată de zeci de crime de război FOTO Facebook/Volodymyr Zelenski

Conform lui Dmitro Lubineț, imaginea arată cel mai probabil un prizonier de război din Ucraina ucis şi dezmembrat de forţele ruse, după cum precizează jurnaliștii de la agenția de presă Reuters.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat în acest week-end că o investigația urgentă a început după ce informația privind uciderea și dezmembrarea unui prizonier de război de către forțele rusești a fost distribuită pe numeroase rețele sociale.

”O fotografie, probabil a unui prizonier ucrainean căruia rușii i-au tăiat capul și mâinile, a apărut online”, a declarat Dmitro Lubineț, comisarul ucrainean pentru drepturile omului.

Iată ce a scris pe Telegram procurorul general Andrii Kostin: "Rusia repetă în mod sistematic crimele naziștilor, arătând un dispreț foarte mare față de toate normele lumii civilizate”.

În ultimele luni, autoritățile din Rusia au negat în mod frecvent faptul că ar fi torturat sau maltratat în alte forme prizonierii de război din Ucraina.

O comisie de anchetă a Naţiunilor Unite privind Ucraina a menționat într-un raport publicat în martie 2024 că a documentat acuzaţii credibile legat de executarea a minimum 32 de prizonieri ucraineni în 12 incidente separate petrecute în perioada decembrie 2023-februarie 2024 și că a verificat în mod independent trei dintre incidente, acuzele fiind confirmate.

Comisia de anchetă a ONU compusă din trei experți a precizat și că a strâns, de asemenea, mai multe dovezi că Rusia a torturat sistematic prizonieri de război ucraineni, având în acest sens sute de documente și dovezi privind ameninţări cu violul şi utilizarea şocurilor electrice asupra organelor genitale ale prizonierilor de război.

Comisia care a închetat cele 12 incidente grave survenite în cele trei luni investigate a mai subliniat că amploarea unor astfel de cazuri teribile de tortură poate echivala cu cele mai grave abuzuri cunoscute sub numele de crime împotriva umanităţii, descriind prezenţa acestora drept una „răspândită şi sistematică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite