Ucraina a lovit cu drone o stație radar de avertizare nucleară din Rusia. Avertismentele experților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul a lovit o stație radar din Armavir, în regiunea de graniță Krasnodar pe 23 mai, avariind instalația care oferă apărare aeriană convențională, dar care face parte și din sistemul de avertizare nucleară al Moscovei.

Stația Armavir din regiunea de graniță Krasnodar FOTO Captură Foto
Stația Armavir din regiunea de graniță Krasnodar FOTO Captură Foto

Oficialii ucraineni au confirmat sâmbătă atacul asupra stației radar, motivând că aceasta monitorizează spațiul aerian deasupra Rusiei și al Crimeei ocupate.

Aceasta ar avea capacitatea să urmărească rachetele Atacms cu rază lungă de acțiune, livrate de SUA Ucrainei la începutul acestui an.

Mauro Gilli, cercetător senior la Centrul de Studii de Securitate de la ETH Zurich, a explicat că acest atac cu drone a fost un succes tactic, întrucât va obliga Rusia să redistribuie sistemele de apărare aeriană și, totodată, transmite un semnal precum că niciun sit militar rusesc nu este de neatins.

„Putem dezbate eficacitatea și meritul, dar din punct de vedere strategic există o logică”, a spus el.

Alți analiști occidentali, însă, au fost mai precauți, apreciind că Ucraina ar trebui să evite lovirea infrastructurii nucleare a Rusiei.

„Nu este o decizie înțeleaptă din partea Ucrainei”, a spus Hans Kristensen, expert în arsenal nuclear la Federația Oamenilor de Știință Americani. „Bombardierele și siturile militare în general sunt cu totul altceva pentru că acestea sunt folosite pentru a ataca Ucraina.”

Thord Are Iversen, un analist militar norvegian, a subliniat la rândul lui că vizarea unei părți a sistemului de avertizare nucleară al Rusiei nu este „o idee prea bună... mai ales în perioadele de tensiune”.

„Este în interesul tuturor ca sistemul de avertizare al rachetelor balistice al Rusiei să funcționeze corect”, a spus el.

Este unul dintre cele mai moderne sisteme radar din Rusia, Kremlinul având desfășurate 10 instalații clasa Voronej de-a lungul graniței cu Rusia. Aceste radare au o rază de acțiune de aproximativ 6.000 de kilometri și poate urmări 500 de obiecte simultan.

Lovitura a avut loc la scurt timp după ce Moscova a început exercițiile tactice cu rachete nucleare în districtul militar sud.

Ucraina și aliații săi NATO trebuie să fie în continuare precauți, a spus Fabian Hoffmann, cercetător doctoral în domeniul tehnologiei rachetelor la Universitatea din Oslo.

„Am unele îngrijorări cu privire la cât de înțeleaptă din punct de vedere politic a fost această decizie, deoarece ar putea avea repercusiuni negative pentru Ucraina în viitor în ceea ce privește țintirea obiectivelor restricționate” de aliații Ucrainei, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite