"Ţigan", un cuvânt interzis pentru judecătorii britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru judecătorii din Marea Britanie cuvântul "ţigan" a devenit unul interzis. Potrivit unui ghid destinat magistraţilor, acest termen va fi înlocuit cu sintagma "membru al comunităţii nomade".

Judecătorii şi magistraţii sunt avertizaţi, prin intermediul ghidului, că trebuie să "recunoască şi să elimine" prejudecăţile personale, transmite Daily Mail, citat de Mediafax.

În secţiunea intitulată "Romi/ţigani/nomazi", scrie următoarele: "Aceste grupuri sunt recunoscute ca grupuri etnice deşi nu există statistici oficiale în legătură cu numărul acestei populaţii".

"Termenul «ţigan» este considerat de obicei ca fiind peiorativ; «membru al comunităţii nomade» ar putea fi acceptabil, dar trebuie să se acorde atenţie şi să se evite orice supoziţii", precizează ghidul.

Pe de altă parte, secretarul organizaţiei Gipsy Council, Joseph Jones,  a declarat: "Cei din Marea Britanie sunt mândri să fie numiţi ţigani. Nu se supără că sunt numiţi ţigani".

El a atra atenţia că descrierea ţiganilor ca "membri ai comunităţii nomade" este "prea simplistă" şi "nu este un nume care vine din comunitatea romă, iar unora nu le place din acest motiv".

"Problema cu această sintagmă este că amestecă persoane care fac parte dintr-un grup etnic cu persoane care nu fac parte", a atras atenţia reprezentantul organizaţiei.

Alte cuvinte interzise de acelaşi ghid sunt "invalid", "handicap mental" sau "imobilizat în cărucior cu rotile". Pentru acestea, judecătorii ar trebui să folosească: "persoană cu dizabilităţi", "dificultăţi de învăţare" şi "utilizator de scaun cu rotile".

De altfel ghidul propune o listă cu persoane care pot fi "dezavantajate din punct de vedere social şi economic" şi care au nevoie de ajutor special pentru a se asigura că sunt tratate cu corectitudine.

Este vorba despre:

- minorităţile etnice,

- minorităţile religioase,

-persoanele cu dizabilităţi,

-femeile,

-copii,

-persoanele în vârstă,

-homosexualii şi lesbienele,

-transsexualii

-"cei care din cauza sărăciei sau a altor motive sunt marginalizaţi din punct de vedere social sau economic".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite