Tensiuni în Marea Egee. Un ministru grec amenință cu distrugerea Ankarei cu F-35

0
Publicat:

Tensiunile au crescut în Marea Egee la un nivel nemaiîntâlnit din 2022, după ce ministrul grec al Sănătății, Adonis Georgiadis, a amenințat că forțele elene ar putea bombarda Turcia cu avioane F-35, relatează agenția Ekathimerini.

Tensiunile au crescut din nou între Grecia și Turcia FOTO Arhivă
Tensiunile au crescut din nou între Grecia și Turcia FOTO Arhivă

Turcia a desfășurat cinci nave de război chiar în apropierea apelor teritoriale grecești, între insulele Kassos și Karpathos din Marea Egee, sub pretextul că platoul continental turcesc a fost încălcat.

Oficialii turci au invocat drept argument prezența unei nave de cercetare Ievoli Relume, care se afla sub pavilion italian. Aceasta cerceta marea pentru viitoarea instalare a cablurilor submarine pentru așa-numita Gret Sea Interconnector (GSI), conexiunea electrică între Creta și Cipru.

Anterior, Ankara a criticat prezența navei italiene Teliri, care instala cabluri de fibră optică în regiune. 

Inițial, Turcia a trimis două fregate și o corvetă, în timp ce doar o navă grecească de patrulare era prezentă. Sosirea a două nave turcești echipate cu rachete a determinat, însă, apariția unei fregate grecești.

Lucrurile au escaladat după ce ministrul Sănătății, Adonis Georgiadis, a vorbit la un post de televiziune despre capacitățile avioanelor multirol F-35, pe care Grecia a decis oficial că le va achiziționa de la SUA, care a decis să nu le vândă Turciei. 

„Într-o noapte poți distruge tot în Ankara” 

Referindu-se la o veche amenințare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că forțele turcești ar putea apărea „dintr-o dată într-o noapte”, Georgiadis s-a lăudat că „într-o noapte poți apărea în Ankara și distruge totul”. 

„Nu spun că vom face așa ceva, pentru că nu ne dorim asta, dar când Erdogan spune astfel de lucruri, izbucnesc în râs. Vei veni în Grecia într-o noapte, cu ce? Cu vechiturile tale? Toată lumea știe că forțele aeriene ale Turciei sunt inexistente, în acești cinci ani în care Mitsotakis a guvernat”, a declarat oficialul turc.

Afirmațiile sale au fost preluate de presa din Turcia, care a spus că „ministrul grec a întrecut linia”.

Relații tensionate încă din anii 90

Grecia și Turcia, ambii aliați NATO, au fost în pragul războiului în 1996 din cauza pretențiilor turcești asupra a două insule stâncoase grecești nelocuite numite colectiv Imia, pe care Ankara continuă să le înfățișeze pe hărți ca fiind proprii (numite Kardak în turcă).

Apele teritoriale ale Greciei se extind până la 6 mile marine în jurul celor peste 2.000 de insule ale sale din Marea Egee, dar Atena spune că are dreptul să le extindă până la 12 mile marine, standardul recunoscut la nivel internațional. Ankara a avertizat în mod repetat Atena că o astfel de extindere de către Grecia a apelor sale teritoriale ar fi „un motiv formal pentru declararea războiului”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite