Taxiurile zburătoare, aşteptate în Europa începând cu 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxi zburător prezentat de Volocopter în Singapore FOTO EPA-EFE
Taxi zburător prezentat de Volocopter în Singapore FOTO EPA-EFE

Taxiurile zburătoare ar urma să opereze în Europa cel mai probabil la orizontul anilor 2024-2025, a anunţat Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA), potrivit Reuters.

„Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025”, a declarat Patrick Ky, director general al EASA.

Mai multe firme europene au anunţat dezvoltarea tehnologiei de mobilitate aeriană urbană (UAM) pentru pasageri sau pentru transport de mărfuri, cum ar fi livrările de echipamente medicale, scrie Reuters.

Startup-ul german Volocopter şi cei care sprijină alte proiecte, cum ar fi Aeroports de Paris (ADP), speră să demonstreze cum funcţionează tehnologia până la Jocurile Olimpice din 2024, prevăzute să aibă loc la Paris.

De altfel, EASA a început deja procesul de certificare pentru unele aparate. Primele aprobări sunt aşteptate în 2024, a precizat Patrick Ky.

Interesul este ridica în privinţa taxiurilor zburătoare. Aproximativ 71% dintre cetăţenii intervievaţi de EASA în şase zone urbane şi-au exprimat interesul pentru folosirea unor astfel de aparate de zbor sau a serviciilor de livrare, iar 41% din aceştia au apreciat că cel mai mult vor beneficia cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă. Principala temere o reprezintă siguranţa, atât pentru drone, cât şi pentru taxiuri, precum şi poluarea fonică.

Conform EASA, până în 2030, valoarea pieţei europene de mobilitate aeriană urbană va ajunge la 4,20 miliarde de euro şi va oferi 90.000 de locuri de muncă. Circa 31% din piaţa globală pentru noua tehnologie va fi în Europa, notează Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite