Târgurile de Crăciun din Germania au devenit silenţioase în semn de protest faţă de taxele pentru drepturi muzicale

0
Publicat:

Multe dintre tradiţionalele târguri de Crăciun din Germania nu mai difuzează muzică în timpul zilei de luni pentru a protesta astfel faţă de taxele de licenţă excesiv de mari, potrivit organizatorilor.

Târgurile de Crăciun au devenit silenţioase în Germania. FOTO arhivă Pixabay
Târgurile de Crăciun au devenit silenţioase în Germania. FOTO arhivă Pixabay

Este o formă de protest faţă de taxele pentru drepturi muzicale practicate de asociaţia pentru drepturi muzicale GEMA, informează DPA, citată de Agerpres

Târgurile de Crăciun reprezintă o tradiţie îndrăgită în multe oraşe şi localităţi germane, însă organizatorii lor au primit facturi ridicate anul trecut pentru plata drepturilor de autor asociate pieselor muzicale de sărbători difuzate în pieţe.

„Ziua Tăcerii"

În oraşe precum Leipzig, Dresda, Magdeburg, Hanovra şi Rostock a fost organizată luni acţiunea denumită „Ziua Tăcerii", în semn de protesta faţă de aceste taxe.

Operatorii târgurilor de Crăciun au criticat practicarea unor costuri de licenţă mai mari pentru utilizarea muzicii în comparaţie cu anii trecuţi.

Asociaţia pentru drepturi muzicale GEMA a luat însă apărarea acelor facturi, acuzându-i pe organizatorii multor târguri care au obţinut încasări mari că au raportat informaţii financiare incorecte în ultimii ani.

Facturi mai mari

Agenţiea şi-a trimis inspectorii în pieţele de Crăciun de anul trecut, un fapt care a contribuit la apariţia unor facturi mai mari.

Mulţi dintre operatori negociază acum cu GEMA cu privire la aceste plăţi.

„Vrem să rămânem în contact cu GEMA şi să nu fim traşi pe sfoară", a declarat managerul Târgului de Crăciun din Leipzig, explicând scurtul protest de luni.

Costurile muzicale pentru Târgul de Crăciun au crescut peste noapte cu până la 1.000%, potrivit managerului.

GEMA spune că a trimis aproximativ 3.350 de facturi către operatorii de târguri de Crăciun din Germania pentru anul 2022. În 167 dintre cazuri, agenţia a perceput taxe mai mari - inclusiv sume reprezentând creşteri de cinci cifre în 35 dintre cazuri.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite