Stratfor: Statele baltice şi cele nordice îşi sporesc cooperarea militară, de teama Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele baltice şi cele nordice îşi sporesc cooperarea în replică la intensificarea activităţilor militare ale Rusiei în regiune, scrie agenţia de analiză Stratfor. Armata lituaniană a început un exerciţiu de simulare a respingerii atacurilor „omuleţilor verzi“, informează Reuters.

Activităţile militare ale Rusiei, în special zborurile, de-a lungul frontierelor NATO s-au intensificat în ultimele luni. În martie, activităţile militare ruse în Marea Neagră, Marea Baltică şi de-a lungul frontierei finlandeze s-au intensificat în cadrul unor exerciţii de simulare a unei confruntări cu Occidentul. Exerciţiile nu au reprezentat atât o ameninţare directă pentru regiune, cât o demonstraţie colosală de forţă din partea Rusiei, în faţa unor state NATO şi altor puteri regionale, în special a ţărilor nordice şi baltice.

Rusia testează limitele în mod constant în cadrul unei demonstraţii de putere. La 3 mai, armata Letoniei a raportat că un submarin şi două nave ruseşti au fost localizate în apropierea apelor teritoriale letone, în Matrea Baltică. La 28 aprilie, Forţele navale finlandeze au tras focuri de avertizare spre un presupus submarin străin observat în apele din apropiere de Helsinki. În octombrie 2014, armata suedeză a efectuat căutări ample după ce un submarin a fost observat în apropiere de Stockholm.

Activitatea rusească în apropierea statelor baltice şi nordice nu se limitează însă la submarine. Nave ruseşti, care participau la exerciţii militare, au perturbat de patru ori activităţile de instalare a cablului submarin NordBalt, menit să faciliteze schimbul de electricitate între Suedia şi Lituania.

Statele nordice şi cele baltice sunt situate într-o regiune de importanţă strategică pentru Rusia. Extinderea NATO în ţările baltice la începutul anilor 2000 a adus Alianţa aproape de Rusia, la numai 130 de kilometri de Sankt Petersburg. Iar Norvegia, membru NATO, a insistat ca Alianţa să devină din ce în ce mai activă în Marea Barents şi în Arctica, unde Rusia îşi intensifică prezenţa.

Finlanda şi Suedia, deşi nu sunt membre NATO, sunt implicate, alături de Danemarca, Norvegia şi Islanda, în eforturile de sporire a cooperării regionale în domeniul apărării pentru a contracara manevrele Rusiei în regiune. De asemenea, Suedia participă pentru prima dată la exerciţii antisubmarin efectuate de NATO.

Activitatea militară intensă a Rusiei în regiune a determinat de asemenea unele ţări să-şi consolideze apărarea pe plan intern. La 19 martie, Parlamentul Lituaniei a votat să reintroducă serviciul militar obligatoriu, iar Finlanda a început în mai să trimită scrisori unui număr de 900.000 de rezervişti pentru a-i informa despre rolul lor în cazul unei eventuale situaţii de criză.

În plus, mai multe ţări, în special Suedia şi statele baltice, au fost implicate în eforturile de a construi o alianţă regională mai amplă pentru a contracara acţiunile Rusiei în Europa Centrală şi de Est.

La 4 mai, miniştrii de Externe suedez şi lituanian, Margot Wallstrom şi Linas Linkevicius, au vizitat Republica Moldova pentru a pregăti summitul Parteneriatului Estic. Suedia şi ţările baltice au încurajat de asemenea Ucraina, Georgia şi Republica Moldova să facă eforturi de integrare cu Uniunea Europeană şi să consolideze relaţiile cu Turcia şi România pentru a crea o alianţă susţinută de SUA care să se întindă de la Marea Baltică până la Marea Neagră şi Turcia.

Cu toate acestea, activitatea militară rusă în apropierea statelor baltice şi nordice nu se va încheia, pentru că exerciţiile militare şi mişcările au ca scop să amintească constant ameninţarea pe care Rusia o poate reprezenta pentru regiune.

„Lovitura de fulger“,  exerciţiu de simulare a respingerii atacurilor „omuleţilor verzi“, în Lituania

Armata lituaniană a început miercuri un exerciţiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut, prin aceste aplicaţii militare Lituania transmiţând Rusiei mesajul că este hotărâtă să se apere dacă va fi nevoie, relatează agenţia Reuters.

Scenariul exerciţiului militar este inspirat din anexarea Crimeii de către Rusia, care mai întâi a preluat controlul militar asupra acestei peninsule cu ajutorul unor trupe alcătuite din soldaţi în uniforme fără însemne, cunoscuţi acum sub numele de „omuleţii verzi“. „Încercăm să învăţăm din situaţia Ucrainei şi a Crimeii (...) Nu ne temem de nimeni“, a declarat agenţiei Reuters preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

image

„Omuleţi verzi“, în Crimeea

Programul de aplicaţii militare, denumit „Lightning Strike“ (Lovitura Fulger) şi la care participă 3.000 de soldaţi, va continua în zilele următoare cu simularea respingerii unor atacuri asupra altor obiective strategice, cum ar fi clădirile guvernamentale, depozitele de armament şi aeroporturile, experienţa anexării Crimeii şi a conflictului din estul separatist al Ucrainei arătând că acestea sunt primele vizate într-o agresiune.

Statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au pe teritoriul lor minorităţi ruseşti şi se tem că ar putea deveni, după Ucraina, viitoarea ţintă a provocărilor Moscovei, deşi toate trei sunt membre ale NATO.

Preşedinta Dalia Grybauskaite, căreia i se mai spune în ţara ei şi „Doamna de Fier“, a fost printre dintre cei mai vocali lideri care au atras atenţia asupra ameninţărilor ce ar putea proveni dinspre Rusia, cerând insistent NATO să-şi sporească prezenţa militară în regiune pentru a demonstra astfel că Alianţa este hotărâtă să apere statele baltice în eventualitatea unei agresiuni. De asemenea, ea a apreciat că acordul de încetare a focului în Ucraina este un eşec şi a cerut Occidentului să furnizeze arme guvernului de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite