Stefan Löfven renunţă la funcţia de prim-ministru al Suediei şi la conducerea social democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Löfven
Stefan Löfven

Stefan Löfven a anunţat că va renunţa la funcţia de prim-ministru al Suediei şi la conducerea Partidului Social Democrat în luna noiembrie, după şapte ani de când se află la putere, informează The Guardian.

Anunţul a fost făcut în timpul discursului său anual de vara. Löfven a devenit în iunie primul lider suedez care a pierdut o moţiune în Parlament. Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc pe 11 septembrie 2022.

El a spus că a informat partidul că vrea să renunţe la funcţia de preşedinte la congresul din luna noiembrie al formaţiunii politice, apoi să ceară să fie destituit ca prim-ministru.

Löfven a spus că anii în care a fost prim-ministru şi şef al social democraţilor au fost „fantastici”.

„Dar totul are un final şi vreau să îi ofer succesorului meu cele mai bune condiţii”, a spus premierul în vârstă de 63 de ani.

Să renunţe la funcţie „nu este uşor, dar e corect”, a mai afirmat Löfven, adăugând că acest lucru l-a şi întristat.

Nu este clar cine îl va înlocui pe Löfven, care, din 2012, este la conducerea celui mai mare partid din Suedia, ce deţine 100 dintre cele 349 de fotolii parlamentare.

Partidul nu are un înlocuitor evident, dar agenţia de presă suedeză TT notează că un posibil candidat ar fi ministrul de Finanţe, Magdalena Andersson.

Un nou lider al Partidului Social Democrat va fi ales la congresul din perioada 3 - 7 noiembrie, iar acea persoană trebuie apoi confirmată ca prim-ministru de Parlament, potrivit Constituţiei suedeze.

Anul acesta, Löfven a demisionat, după ce a pierdut un vot de încredere şi a cerut şefului Parlamentului să încerce să formeze un nou guvern ca să nu fie nevoie de alegeri anticipate. El a putut să organizeze un guvern de coaliţie, cu ajutorul a două partide, care era acelaşi ca precedentul.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri