Statele baltice se tem că Rusia le va ataca folosind metode staliniste: „Nu avem unde să ne retragem”

0
Publicat:

Țările baltice sunt îngrijorate de faptul că Vladimir Putin ar putea profita de impulsul dat de războiul din Ucraina pentru a cuceri un teritoriu în stil stalinist, potrivit unor rapoarte, relatează The Standard.

Cele trei națiuni s-au rupt de URSS în 1991. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Cele trei națiuni s-au rupt de URSS în 1991. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Rusia a înregistrat victorii în invazia sa în Ucraina în ultimele săptămâni, iar liderii de la Kiev se tem că, fără un ajutor consistent din partea Occidentului, ar putea capitula în această vară. 

Însă, departe de a-l mulțumi pe liderul de la Kremlin, Estonia, Letonia și Lituania se tem că președintele rus ar putea să redirecționeze atacurile sale spre vest, imitând cuceririle liderilor comuniști din secolul XX.  

Toate cele trei națiuni s-au rupt de URSS în 1991 și au aderat împreună la NATO în 2004, dar acest lucru nu îl va opri pe Putin, susține The Sun. 

Ambasadorii celor trei națiuni baltice și-au exprimat temerile într-un articol publicat duminică în Telegraph.  

Avertismentele noastre cu privire la amenințarea latentă și în creștere dinspre Est au fost prea ușor respinse de unele capitale aliate", se arată în declarația lor comună.  

 „Am știut atunci, la fel cum știm și astăzi, că doar o apărare colectivă poate garanta securitatea în Europa. Ne-a lipsit acest lucru în anii 1930 și am plătit un preț greu; un preț pe care ucrainenii îl plătesc și acum". 

Estonia, Letonia și Lituania au afirmat că au fost supuse unor atacuri cibernetice comise de Rusia și se tem că acest lucru s-ar putea transforma într-o confruntare reală. 

Suntem de acord cu evaluările serviciilor de informații că o provocare strategică puternică la adresa apărării și descurajării noastre ar putea apărea în doar trei ani sau chiar mai puțin. 

Noi, cei de pe malul estic al Mării Baltice, avem puține frontiere naturale și nu avem unde să ne retragem”, se mai arată în declarația cu pricina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite